Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. mai 1999 kl 23.30 Læring uten grenser

Læring uten grenser (ttv)

NRK2 torsdag 6. mai kl 23.30
Læring uten grenser (1:5)

Studier i utlandet

Stadig flere velger å ta hele eller deler av utdannelsen utenfor Norges grenser. I fem programmer skal vi møte ungdommer som planlegger eller har begynt å studere i utlandet. Hvilke tilbud finnes, og hva må man passe på ved valg av studium og lærested? Det er to av spørsmålene som belyses.
Vi lever i et internasjonalt orientert samfunn. Det å ha skaffet seg kunnskap om andre kulturer og levesett er et ubetinget pluss i konkurransen på et arbeidsmarked som blir stadig mer globalt.
I \"Læring uten grenser\" møter vi ungdommer som er i ferd med å stake ut en kurs og andre unge som flørter litt med tanken på å studere i utlandet. Vi skal til Ungarn, Tyskland, England, Skottland, USA, Thailand og Hongkong. Her møter vi norske studenter som allerede er i full sving med så forskjellige studier som medisin, design, fotografi, veterinærvitenskap, økonomi, antropologi og ballett.
Hvordan opplever de utenlandsstudiene? Hvordan er deres hverdag? Her forteller de selv om å gå på boligjakt, om hjemlengsel, språkproblemer, pengemangel, mat- og kultursjokk, men først og fremst om nye opplevelser, nye mennesker og nye utfordringer.

Fallgruvene
Å ha papirer fra et utenlandsk lærested fører ikke automatisk til suksess, det fører ikke en gang nødvendigvis til en godkjent eksamen. For å få godkjent et utenlandsstudium, bør studieplaner være vurdert på forhånd. Å gjøre det etterpå, kan bli en svært arbeidskrevende, dyr og tungvint prosess. Du kan dessuten risikere at det ikke faller ut til din fordel. Det er også viktig å være oppmerksom på at for de fleste studiesteder vil studentene representere en inntektskilde. Derfor vil de fleste studiesteder anbefale nettopp sine løsninger som fullverdige studier.
ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) er interesseorganisasjonen for norske studenter i utlandet.

NRK2 torsdag kl 23.30
Tidligere sendt NRK1 3. mars

Undervisningsserie fra NRK Fjernsynet, Undervisningsredaksjonen
Ved Petter Buchmann
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41