Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. oktober 2008 kl 20.25 Viten om: Trekkfuglenes hemmelighet

Fugler med kompass i øyet

Viten om: Ann Marker er programleder i den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Viten om: Ann Marker er programleder i den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Hvordan vet trekkfuglene hvor de skal når det er mørkt? Hvordan kan ungfugler finne veien fra Europa til Afrika helt alene, selv om de aldri har vært der før? Svaret får du i andre del av den danske serien Viten om.

En dansk forsker har løst trekkfuglenes gåte. Han har funnet ut hvordan til og med små trekkfugler som løvsanger, fluesnapper og mange andre småfugler finner veien frå Danmark og helt ned til Kongo og Kamerun, en strekning på over 700 mil.

For selv når det er mørkt og overskyet, slik at stjernene ikke synes, finner fuglene fram. Professor i ornitologi Henrik Mouritsen ved universitetet i Oldenburg har funnet ut at det finnes molekyler, såkalte kryptokromer, i fuglenes netthinner som blir påvirket av magnetfelter. Fuglenes hjerne registrerer impulsene fra kryptokrom-molekylene og oversetter dem til synsinntrykk i form av kontraster mellom lys og mørke. Ifølge Mouritsen vil det være omtrent som dersom en jagerpoliot hadde kompasset innbygd i brillene sine.

Om serien
Viten om er en dansk populærvitenskapelig serie fra Danmarks Radio i 11 deler. I første episode blir spørsmålet om man er født eller blir homo undersøkt, så spør man seg om moraliteten er medfødt. I tredje episode handler det om trekkfuglenes vandring, i fjerde om kampen om oljeressursene på Nordpolen. Femte episode handler om når kroppens immunforsvar går til angrep på kroppen vår. Sjette tar for seg dna-teknologien, mens sjuende episode handler om teknologi som kan gjøre kullkraft fri for CO2-utslipp. I åttende episode ser vi nærmere på supercomputere med enorm kapasitet. Den niende episoden handler om hvordan ny teknologi kan tas i bruk i kampen mot terror, men tiende del ser på hvordan man kan trene opp hjernen sin til å yte bedre. I ellevte og siste episode handler det om hvordan hjernen tar skade av alkoholbruk.

Dansk populærvitenskapelig serie (2007)
Originaltittel: Viden om – Fugletrækkets gåde
Produsert av: Danmarks Radio (DR)
Kontaktperson: Hans T. Wiig,tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900