Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 5. juli 2010 kl 20.00 Tilbake til 70-tallet

Konfliktenes tiår


Vi var kledd i brunt og oransje, med flagrende kinnskjegg, buksebein og bryster. BH-en ble brent, Norge sa nei til EF og vi fikk lov om selvbestemt abort. Velkommen tilbake til 70-tallet!

Spennende tilbakeblikk
Gjennom 10 programmer skal vi reise tilbake til 1970-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1970 til 1979. I hvert program møter vi tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på nettopp dette året, enten i politikken, kulturlivet, musikken eller sportsverdenen.

Blant gjestene i serien finner vi blant andre Klaus Hagerup som var med å starte Hålogaland Teater i 1971, og bråkemakeren og kvinnesakforkjemperen Berit Ås. Skøyte-esset Lasse Efskind satte flere verdensrekorder på skøyter i 1973, samme år som Liv Ullmann var en av Hollywoods største stjerner. 1974 var året for debuter. Blant annet stortingsdebuterte Carl I. Hagen og Inger Lise Rypdal fikk sin filmdebut.

Platekontrakt og sivil ulydighet
I første program skal vi tilbake til 1970, hvor artisten Ole Paus, skuespilleren Anne Marit Jacobsen og mannen bak verdens første "lenkegjeng" i Mardøla-aksjonen, Sigmund Kvaløy Setreng, leder oss gjennom et begivenhetsrikt år. Folkebevegelsen mot EEC settes i gang, USA invaderer Kambodsja og Thor Heyerdahl seiler over Atlanteren med papyrusbåten RA. 1970 var også året hvor Ole Paus fikk platekontrakt og stormet inn i norsk kulturliv med plata "Der ute – der inne" – en plate som satte standard for norsk visekunst. Anne Marit Jacobsen markerte seg som skuespiller i rollen som Hedvig i oppsetningen av "Vildanden" i Fjernsynsteateret, mens Sigmund Kvaløy Setreng ledet an sivil ulydighet mot kraftutbygningen i Eikesdal i Møre og Romsdal.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2008)
Intervjuer: Harald Reitan
Prosjektleder: Harald Reitan
Kontaktadresse for presse: Presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no