Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 26. september 1999 kl 20.15 Profil: Robert Rauschenberg - en oppfinnsom kunstner

Profil: Robert Rauschenberg - en oppfinn


NRK2 søndag 26. september kl 20.15
Profil: Robert Rauschenberg - en oppfinnsom kunstner

Kunst av bildekk og skohæler

På 1950-tallet forlot den amerikanske kunstneren Robert Rauschenberg lerret og pensel, og skapte bilder med gjenstander han fant i sine omgivelser: bildekk, skohæler, tennisballer og lignende. Han skremte kritikerne, men inspirerte samtidige kunstnerkolleger.
I dag regnes han som en guru som fornyet den moderne kunsten. Robert Rauschenberg er 74 år gammel, fremdeles aktiv og nyskapende. Bildene hans finnes over hele verden, også i Norge.
Kommentarene er ved Dennis Hopper.
Fra apotek til kunststudier
Robert Rauschenberg er født i 1925, i den lille byen Port Arthur i Texas. Han hadde planer om å blir farmasøyt.
Men da han var 18 år gammel, besøkte han et kunstmuseum for første gang. Mens han avtjente verneplikten i Marinen, oppdaget han at han kunne tegne, og etter krigen begynte han på en kunstskole i Kansas City, Missouri.

North Carolina
Rauschenberg dro til Paris, men ble skuffet over kunststudentenes arbeid der. Det var først da han kom til Black Mountain College i North Carolina at Rauschenberg møtte unge mennesker med samme interesse for eksperimenter som han selv.
Han hadde Josef Albers som lærer, og samarbeidet med andre kunstnere, som komponisten John Cage og danseren Merce Cunningham.
På 50-tallet ledet Rauschenberg opprøret mot innadvendtheten og alvoret i den abstrakte, ekspresjonistiske kunsten. Han malte hvit husmaling på hvitt lerret. Han plasserte John Cage i en bil og smurte blekk på dekkene - et bildekk-trykk var skapt.

Asfalt- kunstneren
Rauschenberg brukte alt i kunsten, klær, papp, stoff, isenkram, bildekk, hermetikkbokser, aviser, barneleker og utstoppede dyr. Han var ustoppelig oppfinnsom. Kunstnerkollega Jasper Johns sa en gang at Rauschenberg var den mest oppfinnsomme siden Picasso.
I kunstverket \"Bed\" dekket han et sengeteppe med maling, tannpasta og neglelakk. Pressen hatet det. En journalist sammenlignet det med åstedet for et mord etter at liket er fjernet.
Men på 1950-tallet begynte Rauschenbergs kunst å selge. Avisen London Sunday Telegraph kalte Robert Rauschenberg den viktigste kunstneren siden Jackson Pollack.

NRK2 søndag kl 20.15

Bilde (via scanpix/internett)
1. Den amerikanske, eksperimentelle kunstneren Robert Rauschenberg

2. Et typisk kunstverk av Robert Rauschenberg. En utstoppet geit er midtpunktet
Serietittel: American Masters

Amerikansk produksjon
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83