Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. april 2010 kl 18.30 Åpen himmel: Havet - levevei og gravsted

Et sterkt folk


Hans tippoldemor mistet mann og fem sønner på havet. Johannes Rørtveit fra Vesterålen har skrevet historien om kysten, kampen, tapet – og styrken.

Den tidligere læreren har tatt for seg historiene om sine forfedre og –mødre. I denne utgaven av «Åpen Himmel» forteller han om hvordan kystfolket i Nord-Norge har måttet leve med at deres nærmeste kan forsvinne på havet. Dette livet har gjort dem til et sterkt folk. Og Rørtveit tror moderne mennesker har mye å lære herfra.

Historien fra fiskeværet
I boka «Anna fra Vinje» forteller Rørtveit historien om sin egen tippoldemor. Hun vokste opp i et fiskevær i Vestbygda i Vesterålen. Anna gifta seg med fiskeren Peder, og fikk ti barn. Peder forliste på sjøen, det samme gjorde fem av sønnene. Men Anna klarte på bemerkelsesverdig vis å holde familien i gang. Hun blir dermed en verdig representant for ei kystbefolkning med en indre kraft og styrke.

Stor respekt
Johannes Rørtveit har stor respekt for kystkulturen og den kunnskapen som finnes der. I «Åpen Himmel» reflekterer han over dette fra det gamle fiskeværet Skipnes i Vesterålen. Her leverte fiskerne fangsten sin fram til 1980-tallet.

Programmet er tonesatt fra albumet "Blå kveill" av Tove Karoline Knutsen. Hun synger tekster av den nordnorske forfatteren Arvid Hanssen, som i poetiske ordelag beskriver kystbefolkningas liv ved storhavet.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 18 13, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900