Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. desember 2004 kl 21.15 Jeg er Dina

Lidenskapelig vakkert

Dina (Maria Bonnevie) er en sterk og frigjort kvinne. (Foto: NRK)
Dina (Maria Bonnevie) er en sterk og frigjort kvinne. (Foto: NRK)
Dina er en ukonvensjonell og moderne kvinne som dras mellom dødsdrift og livslyst. Herbjørg Wassmos bok ble i 2002 til Nordens mest påkostede film, "Jeg er Dina". I kveld vises den for første gang på NRK1.

Dina (Maria Bonnevie) vokser opp som et forsømt barn, uten trygghet og kjærlighet. Som liten ble hun uforvarende skyld i at moren Hjertrud (Pernilla August) døde på et grusomt vis. Dina utvikler derfor sin egen måte å takle verden på, mildt sagt i opposisjon til omgivelsene.

Det er musikken og erotikken som lokker henne ut av isolasjonen og inn i ektesengen. Hun gifter seg med den mye eldre og søkkrike Jacob (Gérard Depardieu) som blir fullstendig bergtatt av henne. Selvbevisst og hensynsløst tar Dina for seg av livets gleder, til stor forferdelse for omgivelsene. I mørke stunder søker hun trøst hos sin mors gjenferd og i en sterk dragning mot døden. Gjennom å utfordre døden blir hun usårlig, men stenger seg samtidig ute fra et fullverdig liv.

Det går riktig galt da ektemannen Jacob vender seg til en annen for trøst, men Dina får en ny sjanse til å velge livet og kjærligheten da russiske Leo dukker opp.

Norsk drama 2002
Originaltittel: Jeg er Dina
I rollene: Maria Bonnevie, Gérard Depardieu, Christopher Eccleston, Pernilla August, Bjørn Floberg, Hans Matheson, Jørgen Langhelle, Mads Mikkelsen.
Regi: Ole Bornedal
Pressekontakt: Hilde Ljøen