Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. oktober 2006 kl 20.10 Profil: Ibsens trollord

Fransk-norsk blikk på Ibsen

En liten leken film om Ibsen blir å se i ukas Profil.
En liten leken film om Ibsen blir å se i ukas Profil.
Hvordan kan det ha seg at en kjøpmannssønn fra en norsk småby fikk innflytelse på åndslivet verden over? Hva slags forhold har kulturarbeidere og "mannen i gata" til Henrik Ibsen i dag? Det er noen av spørsmålene som stilles i kveldens franske dokumentar, der norske Annie Rostad har vært en av produsentene.

Bare i år settes det opp rundt 2800 Ibsen-forestillinger på scener over hele verden. Hva er det som gjør at vi stadig lar oss fange og utfordre av Ibsens dramaer? Hva skyldes hans innflytelse innen politikk, kunst og kultur, og hva er det som gjør ham så universell?

Dokumentarfilmen "Ibsens trollord" tar opp disse temaene sett både med norske og franske øyne. Skuespillere, teaterregissører, forskere og oversettere fra begge land forteller om sine erfaringer med Henrik Ibsen.

Sceneutdrag
Vi får også se utdrag fra en oppsetning av "Brand" i Paris samt tre norske oppsetninger: Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet i Svein Sturla Hungnes’ regi, Bentein Baardsons "Peer Gynt" og suksessforestillingen "TanGhost" fritt etter "Gjengangere".

Bentein Baardson er en av de norske som intervjues om sine erfaringer med Ibsen, i tillegg til regissøren Per Olav Sørensen, litteraturprofessor Vigdis Ystad, bestyrer for Ibsen-museet Erik Henning Edvardsen og skuespillerne Juni Dahr og Lise Fjeldstad.

Blant de franske medvirkende er Etienne Pommeret, teaterregissør som også har satt opp Jon Fosse, Philippe Girard som har spilt Brand, regissøren og teaterdirektøren Stéphan Braunsweig og Jean-Pierre Sarrazac som er professor, forfatter og regissør.

Programskaperne har også snakket med "mannen i gata" om Ibsen.

"Ibsens trollord" er en liten film laget av to lekne produsenter. Det er norske Annie Rostad som har laget den sammen med Edouard Lamora, og de har gjort det i samarbeid med Den norske ambassaden i Frankrike. Hun har tidligere blant annet vært dokumentarfilmkonsulent og manusutvikler.

Fransk dokumentar (2006)
Originaltittel: Paroles de troll
Produsert av Annie Rostad og Edouard Lamora i samarbeid med Den norske ambassaden i Frankrike
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900,
Blir også sendt søndag 15. oktober (NRK1)