Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. november 2002 kl 22.20 Migrapolis

I eksil

Når alt du er glad i befinner seg på den andre siden av kloden og du selv er avskåret fra å reise tilbake – hva gjør du da? Hassan Skeekh Mumin gråter når han ser på bildene av kona og de sju barna. Kanskje det er bedre å dra tilbake og bli drept, sier han i de tunge stundene.
Migrapolis denne uka handler om å leve i eksil.


Hassan Skeekh Mumin er 72 år gammel og har alvorlige skader etter overfall under borgerkrigen i Somalia. Han beveger seg langsomt rundt på asylmottaket på Klemetsrud på krykker og er fortvilet over sin egen situasjon. Han har fått midlertidig oppholdstillatelse her i landet, men mener selv at han bør få politisk asyl – det er politisk flyktning han er. Han viser fram arrene etter overfallet til reporter Thanh-Tam Ngo. Han bekymrer seg også over kona og de sju barna – de har det vanskelig og fattigslig i Somalia nå. Selv føler han at han har ansvaret for dem, men at han ikke kan gjøre noen ting. Fortvilelsen hans får uttrykk i sanger som han lager selv – og i tårene.

Redaktør og poet
Abera Lemma er en kjent poet i Etiopia, og han ga nettopp ut en ny bok som mange etiopiere kommer til å lese. Men det er i Norge han bor, nærmere bestemt i Sarpsborg. I hjemlandet var han også redaktør for et tidskrift som var svært kritisk til myndighetene. Etter hvert ble det for vanskelig. Han var nødt til å gå under jorda og flykte. Etter en tid kom også kona og barna etter ham til Norge. En av døtrene sier at hun gjerne vil være sammen med sin far, men at hun savner hjemlandet og slektningene forferdelig. Abera er også fylt av en sterk lengsel etter hjemlandet forteller han reporter Noman Mubashir.

- Som poet har jeg behov for å kjenne hjerteslagene til mitt eget folk. Det er sammen med dem jeg vil være, sier han.

Hus på Svalbard
Slobodanka Pavlovic viser reporter Karyn Bennett-Lund det nye huset hun og familien holder på å bygge på Svalbard. Det var slett ikke der hun hadde planlagt å bygge, men det viste seg å bli den eneste muligheten. Og både hun og familien er innstilt på å klare omstillingen og ta utfordringen. Det var i Norge den serbokroatiske familien søkte asyl, men de fikk avslag. Norske venner hjalp dem med å skaffe seg hus og jobb på Svalbard – det er nemlig det som trengs for å få oppholde seg der. Og dermed er Svalbard blitt den serbokroatiske familiens ”land” i overskuelig framtid. Men Slobodanka er full av pågangsmot og gleder seg først og fremst til å flytte inn i det nye huset sitt.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83