Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. august 2010 kl 17.30 Tingenes tilstand

Drømmen om Amerika

Petter Schjerven er programleder for tingenes tilstand (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven er programleder for tingenes tilstand (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven er igjen ute for å møte folk – som i likhet med ham selv – samler på noe. Denne gangen møter vi dem som er opptatt av ting fra Amerika – det forkrommede, lovede landet med fettsleik og måneraketter.

På kaia i Drammen avduker Petter en ekte New York-politibil kjøpt på eBay, og til hans store glede virker både rødlys og sirene. Vi treffer mannen som drømmer om å møte Homer Simpson, en motesamler som demonstrerer at amerikansk 50-tall var langt mer enn tekkelig husmødre med smale midjer, og en doktor er opptatt av hva som foregår mellom amerikanske laken. Vi fordyper oss i tiårene da Amerika var på sitt aller mest amerikanske, og lurer: har vår forelskelse i USA famlet, eller er vi mer amerikanske enn vi noen gang har vært? Også spiller vi flipper, og møter en samler som setter fyr på sine egne fingre.

Hvorfor samler vi?
Det er mange ulike grunner til at man samler og det er ulike teorier omkring temaet, men en ting kan man slå fast, har man ikke kunnskap om gjenstandene dummer man seg raskt ut som samler. Det er umulig å være samler uten å samle kunnskap om tingene, og derfor blir jakten på kunnskap like viktig som jakten på ting for samlerne sier kulturhistorikerne. Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Programmet er sendt tidligere

Eksternprodusert underholdning: Teddy TV
Prosjektleder: Christina Resk Rezar
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no / 41 42 88 00
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900