Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. april 2008 kl 22.30 Store studio

En utrolig historie


Peter Øvigs Knudsens bøker har kommet med nye avsløringer om Blekingegadebandens illegale bedrifter og skapt heftig debatt i Danmark. De har solgt i over 200 000 eksemplarer og oversettes nå til norsk. I kveld møter du forfatteren i Store studio, der han forteller mer av den utrolige historien.

3. november 1988 blir en 22 år gammel dansk politimann skutt og drept når han prøver å stoppe ranet av et postkontor i København sentrum. Ranerne slipper unna med 13 millioner kroner. Politiet anholder fire mistenkte, men mangler bevis til en siktelse.

Året etter, etterforsker politiet en bilulykke som leder dem til en dekkleilighet i Blekingegade. I leiligheten finner politiet et illegalt våpenlager av maskinpistoler, sprengstoff og håndgranater og panservernraketter, samt annen informasjon som fører til avsløringen av den største ransligaen i Danmarks historie.

I to nye bøker ruller den danske forfatteren Peter Øvig Knudsen opp den dramatiske og rystende historien om den såkalte Blekingegadebanden, en gruppe venstreradikalere som gikk fra tilsynelatende uskyldig politisk aktivisme til å rane banker i verdensrevolusjonens tjeneste. Under den radikale demagogen Gotfred Appels ledelse dannes en illegal celle som fra 1975 til 1989 gjennomfører grove ran av pengetransporter, og sender pengene til den palestinske frigjøringsbevegelsen PFLP.

Britisk kongestoff
Tudor-dynastiet styrte England gjennom hele 1500-tallet, Henrik den åttende og Elisabeth den store satt sitt preg på en svært begivenhetsrik periode for landet, og epoken synes å være en utømmelig kilde for forfattere og dramatikere. Hundrevis av bøker, filmer og fjernsynsserier har blitt laget om denne perioden og dens utallige maktkamper, intriger og dramatiske oppgjør.

Og i år er sannelig Tudorfeberen over oss igjen: Nylig har del to i Hollywoods triologi om Elisabeth den store gått på norske kinoer. I juni sender NRK storserien The Tudors - som fokuserer på Henrik VIIIs unge år. Og Scarlett Johansson blir å se i to tudorrelaterte filmer i løpet av året - som Mary Stuart i "Mary, The Queen of Scots", og som Mary Boleyn i "The Other Boleyn Girl".

Store studio har møtt den unge superstjerna og snakket om den stadige fascinasjon for Tudorslekten.

Fra ballerockk til soul
Jarle Bernhoft startet karriæren sin som breibeint ballerocker i band som Span og Explicit Lyrics. I de senere årene har vi sett ham i samarbeid med blant andre Kristin Asbjørnsen, Bigbang, Hanne Hukkelberg og Dadafon.

Nå har Bernhoft foretatt et solid musikalsk sporskifte og fremstår som velkledd soul-prins med langt mer sofistikert fotarbeid og finslige hoftebevegelser enn vi har sett fra den kanten tidligere. Denne uken kommer debutalbumet Ceramik City Chronicles – og i kveld spiller Jarle med band live i Store Studio.

Brev fra et vennskap
Aril Nyquist er 25 år og nyutdannet, han har dårlig råd og er uten telefon, derfor skriver han et brev til sin gode venn Gunnar Haugland for å fortelle at han er litt forkjølet, at han har en gørrkjedelig jobb på et lager og at han ser frem til å få fart på skaperkraften og bli kunstner.

Slik starter en korrespondanse som skal komme til å vare i 42 år og til slutt inneholde mer en 1200 brev om livet og kunsten, om fest og fyll og damer og kjærlighet, om brennevin og isfiske, om kunstens kår og berømmelsens pris, om misunnelse og dårlig selvtillit.

Planene om å gi ut brevene i bokform var allerede iverksatt da Aril Nyquist døde i 2004, det ble Gunnar Hauglands oppgave å sortere og strukturere alle skriveriene og gjøre klart til utgivelse. "Kjære venn" er blitt en samling usedvanlig morsomme, velskrevne og kloke brev, men
også en fortelling om hvor vanskelig det kan være å beholde et vennskap når livet går sin gang og omstendighetene forandrer seg.

Til Store studio kommer redaktør og brevskriver Gunnar Haugland (71).

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson Store studio: Kjartan Aarsand, 23 04 41 58
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no