Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. mars 1999 kl 19.35 Antikviteter & snurrepiperier

Antikviteter & snurrepiperier (ttv)


NRK1 tirsdag 9. mars kl 19.35
Antikviteter & snurrepiperier (3:8)

En Oldsmobile fra 1904
I kveldens program skal vi møte Ymer Sletten fra Bergen - den stolte eier av en Oldsmobile, Curved Dutch, fra 1904. Vi blir også med på besøk til Else Marie Kvam i Nord Fron, som har samlet på antikviteter i 15 år.
Hun innrømmer gjerne at hun har samlemani, Else Marie Kvam. Hun har fylt hele huset, to stabbur og et par garasjer smekkfulle med antikviteter.
En veteranbil blir presentert i hvert program denne sesongen, og i kveld er det altså en Oldsmobile det dreier seg om. Denne spesielle bilen som en har en ensylindret to liters motor, ble laget til bilutstillingen i St. Louis i 1904. Den er i fullt kjørbar stand, og kan komme opp i en toppfart på 35 - 40 kilometer i timen - på flat vei!

Heitevegger og barberspeil
I kjøkkenkroken skal Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga lage Heitevegger, en typisk Bergensk fastelavnsrett fra eldre tider.
I antikvitetskroken hos Ellen Ørnes får vi blant annet se et meget sjeldent, utskåret barberspeil fra Setesdal.
Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik bidrar med viser og sanger som har gått i glemmeboken, og i kveld har de funnet fram en nydelig kjærlighetsvise fra 1951 - \"Jeg plukker fløjlsgræs\". Sangen var i sin tid en meget stor slager.

Heitevegger
8 store hveteboller (hjemmebakt eller kjøpt i bakerbutikk)
Saus
1 l kremfløte
1 dl sukker
1 ts kardemomme el. kanel
Alt kokes opp. Bollene settes en liten stund inn i en svakt oppvarmet stekeovn. Når bollene er varme tas de ut, deles på midten, smøres med bondesmør på begge innsider. Underdelen av bollen legges i en dyp tallerken. Varm saus helles over, overdelen legges på. Resten av sausen serveres ved siden av. Bollene skal være godt gjennomtrukket og spises med skje.
NRK1 tirsdag kl 19.35

Bilde
Gerd Wicklund-Hansen, Frode Aga og Kjell Fuglehaug byr blant annet på \"Heitevegger\" i kveld. (Foto: Truls Løtvedt)

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Prosjektleder Ole-Bjørn Kingstad
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83