Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 25. august 2002 kl 21.00 Niern: Haikeren

Bloddryppende roadmovie


Vi blir dratt med på en lang voldsferd som fortoner seg som et nærmest uvirkelig mareritt for det unge offeret og vitnet Jim. Jim tar opp en haiker som viser seg å være en psykopat og kaldblodig morder.

Tidlig en morgen er unge Jim Halsey (C. Thomas Howell) på vei fra Chicago til San Diego. På en øde landevei i Texas stopper han for å plukke opp en enslig haiker, John Ryder (Rutger Hauer), for å få litt selskap på turen. Det var definitivt ikke noe smart trekk. Men hvordan kunne han vite at denne enkle gesten skulle forandre hans liv fullstendig? Hadde han visst hva som var i vente, hadde han nok heller trådd ekstra hardt på gasspedalen.

Truet på livet
Det har ikke gått lang tid før haikeren har trukket kniven, prøvd å presse bilen av veien, nesten kjørt ham ned og forsøkte å sprenge ham i filler. Og dette er bare begynnelsen. Strengt logisk og uten antydning til psykologisering av voldsmannen skildres deres reise i helvete.

Enkel og kompleks
Historien som fortelles i "Haikeren" er på samme tid enkel og kompleks. John Ryder er en iskald psykopat som ikke har noen medfølelse med sine ofre, eller føler anger for det han har gjort. Det viser seg etter hvert at han ikke er ute etter å drepe Jim. Han er mer opptatt av å skremme vettet av ham - som om Jim er hans publikum og psykopaten en rolle han spiller. Men hvem er han egentlig?

Politiet har ingen papirer på ham, intet rulleblad, ikke førerkort, ikke en gang et navn. Det er som om han ikke eksisterer. Dette gir ham en nesten djevelsk utstråling.

Amerikansk spillefilm fra 1986
Originaltittel: The Hitcher
Regi: Robert Harmon
I rollene: Rutger Hauer, C. Thomas Howell og Jeffrey DeMunn
Pressekontakt: Anna-Marie Normann,tlf 23 04 78 53

Bilder:
1. Rutger Hauer som landeveispsykopaten John Ryder i det djevelske forfølgelsesdramaet "Haikeren".
2. Haikeren John Ryder (Rutger Hauer) terroriserer sitt
offer Jim Halsey (C. Thomas Howell).