Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. februar 2001 kl 22.00 Ut i naturen: På dyrenes premisser

Ut i naturen: På dyrenes premisser (ttv)

NRK1 onsdag 28. februar kl 22.00
Ut i naturen: På dyrenes premisser

Gründeren på Langedrag

Torsdag 1. mars starter den storstilte tv-satsingen\"Vi på Langedrag\", en serie på 26 episoder om Langedrag naturpark og leirskole i Buskerud. I kveld sendes et portrett av Edvin K. Thorson, mannen som har bygget opp dette sjeldne fristedet øverst i Numedal.

Langedrag naturpark og leirskole i Numedal i Buskerud er et livsverk og en drøm som er gått i oppfyllelse. I en alder av 60 år brøt ekteparet Eva og Edvin K. Thorson over tvert. De sa nei til forretningslivet i byen. I stedet for å nyte en rolig pensjonisttilværelse satte de i gang byggingen av denne Noahs Ark i tusen meters høyde. - Folk trodde jeg var gal, humrer Edvin.

I programmet blir nærmere kjent med den 82 år gamle gründeren på Langedrag. Portrettet er laget av naturfilmprodusenten Arne Nævra, som også har ansvaret for tv-serien \"Vi på Langedrag\", der vi får stifte nærmere bekjentskap med menneskene og dyrene på gården. Serien er på 26 episoder og sendes utover våren og høsten.

Tamme og ville dyr
Som et Soria Moria slott ligger den helt spesielle fjellgården Langedrag med utsikt over Tunhovdfjorden øverst i Numedal. Stedet er ikke bare en uvanlig leirskole og rideleir som tusenvis av barn har stiftet bekjentskap med. Det er også en naturpark med en vrimmel av både tamme og ville dyr, blant annet er her store innhegninger for ulv og gaupe. Flere av ulvene er blitt tamme som hunder.

- Vi må ikke glemme at ulven er alle hunderasers stamfar, sier Edvin K. Thorson. - Når vi gjerne sier at hunden er menneskets beste venn, så burde det vel dryppe litt godvilje på stamfaren også, legger han til. Men selv om Edvin har et godt øye til ulven, er han minst like stolt over flokkene av geiter og moufflonsauer.

Helt siden etableringen av villmarksparken og fjellgården på Langedrag for 20 år siden har
Edvin forsøkt å drive etter enkelte sterke grunnideer.

- Vi skal ha ærefrykt for livet, og vi skal drive på naturens premisser, sier han. Derfor har han lite til overs for husdyrraser som er \"tuklet\" for mye med, raser som er foredlet langt bort fra det opprinnelige. Det er derfor langt fra noen tilfeldighet at fjordhesten, telemarkskua, yak-kveget og moufflonsauen er sterkt representert på gården.

NRK1 onsdag kl 22.00
Sendt 31.8.00

Naturprogram fra NRK Faktaavdelingen
Ved Arne Nævra
Om Langedrag: http://www.numedal.net/langedrag/
Om \"Livet på Langedrag\": http://www.naturbilder.no/langedrag.html
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1 og 2 Fjellgården og villmarksparken på Langedrag er Edvin K. Thorsons livsverk. (Foto: Arne Nævra)

3. En nyfødt ulvevalp får kjærlig omsorg av Edvin K. Thorson. (Foto: Arne Nævra)