Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. september 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Gunnar er et rovdyr

Jaktens nakne sannhet

Elgjakt med løshund (Foto: NRK)
Elgjakt med løshund (Foto: NRK)
Kamera starter. En halvtime senere stopper det. Det som skjer i mellomtiden er jaktens "nakne sannhet". Ingenting er klippet vekk, ingenting er lagt til. NRKs Trond Berg følger Gunnar Sætersmoen på elgjakt for å komme tett inn på jaktens usminkede virkelighet. Og det er ingen tvil: Gunnar er et rovdyr.

I forsøket på å fange inn noe av jaktens vesen, brukte NRKs Trond Berg en ny vri. Ved bare å la kamera gå, uten klipp, uten musikk eller lydeffekter, ønsket han å komme tettere inn på elgjakten slik den egentlig er. Han fulgte Gunnar Sætersmoen fra Elverum på løshundjakt, og lot det stå til.

- Det var befriende å slippe å pynte på opptakene, sier programskaperen Trond Berg. Når man lager naturfilm, er det alltid en redigert virkelighet man presenterer. Noe er fjernet, noe er dysset ned, noe annet er fremhevet. Resultatet er en manipulert versjon av naturen. Vi gjør alltid så godt vi kan, men manipulering er det like fullt. Denne gangen prøvde vi noe annet. Kanskje opptakenes ærlighet bringer folk nærmere en forståelse av hva jakt egentlig er, sier Trond Berg.

Sterke scener
Jakt virker brutalt. Er jakten vellykket, betyr det død og blod. Og når jegeren setter kniven i den døde elgen, kan det virke fremmed for de fleste. Men for jegeren føles det naturlig. Jegeren følger byttet hele veien, fra levende dyr til kjøttstykker på middagsfatet. De fleste av oss kjenner bare til den siste etappen. Derfor kan den sanne historien bak kjøttdiskens produkter virke fremmed.

- Den store kunsten for en jeger er å balansere drapslysten med respekt for byttet. Ikke alle jegere klarer det, sier Trond Berg. Det er fort gjort å bli litt avstumpet etter hvert som du skyter mange dyr. Dessverre kan det resultere i likegyldighet overfor byttets lidelser. Men de flinkeste jegerne utvikler en finfølelse for naturen, samtidig som de er dyktige "rovdyr". Den ekte jegeren føler en slags samhørighet med byttedyret, og blir gjerne litt vemodig når det flotte dyret ligger der.

Løshundjakt
Hundens oppgave er å oppspore elgen, og bjeffe når den har funnet den. Jegeren må gå etter lyden, og prøve å snike seg ubemerket inn på skuddhold. Det er en stor utfordring i Elverums til dels tette skoger. Men for Gunnar Sætersmoen er det løshundjakt som er virkelig jakt. Når han skritt for skritt forsøker å nærme seg byttet, krever det all hans konsentrasjon og nærvær. Alt annet blir uvesentlig. Det er bare jeger og bytte, og spørsmålet om hvem av dem som vinner denne gangen. Da er Gunnar et rovdyr.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert naturprogram
Programansvarlig: Trond Berg, tlf: 95 17 72 98 (trond.berg@nrk.no)
Prosjektleder Naturredaksjonen: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83