Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. oktober 2008 kl 20.10 Spekter: USA og presidentvalgkampen

Spekter – et annerledes magasin

Spekter: Christine Præsttun er den nye programlederen i Spekter. (Foto: Ole Kalland/NRK)
Spekter: Christine Præsttun er den nye programlederen i Spekter. (Foto: Ole Kalland/NRK)
Det er få dager igjen til valget som kan forandre verden. I første sending av Spekter prøver programleder Christine Præsttun å finne ut hva som betyr mest når amerikanerne bestemmer seg for hvem de vil ha i verdens mektigste stilling.

Spekter og Christine Præsttun gir seerne et annerledes magasinprogram der man spør ’hvorfor’ og ’hvordan’. Det være seg finanskrisen eller det kommende presidentvalget. I tillegg til interessante gjester, vil folkets røst også slippe til gjennom et panel med representanter fra ulike yrkesgrupper.

Valgkamp – the American way
Premieren på Spekter setter fokus på ufine valgkampmetoder, pompøse taler og amerikanske verdier i et forsøk på å finne ut hvordan amerikanerne tenker når de går til urnene om seks dager. Hva betyr mest når de bestemmer seg for hvem de vil ha som sin neste president?

En som kjenner USA og republikanerne bedre enn de fleste er USAs ambassadør i Norge, Benson K. Whitney. Han har tidligere jobbet som valgkampleder for George W. Bush og han kommer for å fortelle oss hva det er vi nordmenn ikke forstår når det gjelder USA. Spekter ser også på virkemidlene i valgkampen, skittkastingen og de svulstige talene.

Sponheims Obama-tale
Kommunikasjonsrådgiver Ketil Raknes mener de negative reklamene i den amerikanske presidentvalgkampen er bra for demokratiet, noe våre egne politikere bør lære av. Venstre-leder Lars Sponheim har tatt utfordringen og fremfører den norske varianten av Obamas takketale.

Spekter går også tilbake i historien for å se på forholdet mellom USA og Norge, og Dagbladets tidligere USA-korrespondent Anne Thurmann-Nielsen forteller hva det betyr for USA at landet er skapt av innvandrere. Spekter ser også på ulike scenarioer etter valget – hva betyr det for USA og resten av verden om det er McCain eller om det er Obama som vinner valget?

Egenprodusert magasinprogram (2008)
Programleder: Christine Præsttun
Prosjektleder: Eva Midttun Leira
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no