Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 11. mars 2007 kl 22.05 Salmer til alle tider

Salmer til alle tider

Frihet i Faste

"Salmer til alle tider" 3. søndag i faste. Vi følger det som tradisjonen tro er tema for denne søndagen. Dagen bærer navnet "Befrielsens søndag" i faste, og da skulle det være naturlig med frihet som tema. Et tema som for et mangfoldig uttrykk, både musikalsk og verbalt.

Vi starter med en evergreen, Da Jesus satte sjelen fri, og fortsetter med en salme skrevet på 1960-tallet skrevet av den svenske salmedikteren Anders Frostenson, Guds kärlek. Denne salmen tar frihetsbegrepet på pulsen ut fra datidens jag etter frihet. Det blir et stort sprang til neste salme skrevet av Brorson, Guds sønn har gjort meg fri. Denne salmen skildrer friheten med et svulstig språk og har fått barokkens musikalske arrangement.

I disse to salmene knyttes frihet til Guds kjærlighet, tilgivelse og det å være frikjent. Salmen Frikänd fører fortellingen om frihet videre og etterfølges av en sang som knytter friheten til navnet Jesus. Det setter fri/Det finns et navn, en gla’sang fra bedehusmiljøet. Glemt er ikke at begrepet frihet knyttes til lengselen etter rettferdighet, fred og ytre frihet. Derfor har vi også med en spiritual, Oh freedom.

Påskedag
Søndag 8. april, 1. påskedag, utvides "Salmer til alle tider" til en hel time. Da vil vi gjerne spille din salme som kan knyttes denne dagen. Hvis du har et minne eller en opplevelse knyttet til påske, 1. påskedag eller en salme knyttet til oppstandelsen, så ta pennen fatt. Vær med å prege 1. påskedags kveld i "Påskesalmer til alle tider.

Min salme
Min salme" hentet fra avisen Vårt Land, og i kveld får vi høre favorittsalmen til artist Elisabeth Andreassen. Hun sier:

"Jeg husker salmene fra barneskolen. I 3. og 4. klasse hadde vi en lærer som fikk oss til å pugge salmen. Det var i Sverige på en liten øy utenfor Göteborg. Vi var åtte elever i klassen. Veldig Saltkråkan. Så jeg ble kalt Tjorven. Frøken spilte på et gammelt tråorgel, og vi sang. Fra den tiden husker jeg "Tryggare kan ingen vara."

Den sang vi på gudstjenester, på skoleavslutninger og på søndagsskolen på den lille øya. Jeg husker også "Blott en dag". Den sang jeg nylig i en begravelse. En nydelig salme fra barndommen. Men den jeg husker best, er "Tryggare kan ingen vara."

Forrige salmenøtt
Riktig svar sist søndag er "Eg veit i himmerik ei borg", men vi må beklage at det dessverre snek seg inn en feil i strofen. Vi sa: "for du er oss så mild og god". Det riktige skulle være "mild og blid". Likevel kom det inn mange rette svar også denne gangen, og vinnere av salmekrus ble:

Peder Wallmark fra Sjursnes, Sønneva Christensen fra Bremnes og Lars Bjørndal fra Grimstad.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen "med lengting, liv og song" hentet?


Send inn svaret ved å klikke her.

Du kan også bruke vanlig post, og da er adressen:
Salmer til alle tider,
NRK P1,
7005 Trondheim.

Frist er onsdag 14. mars.

Salmer presentert av Helge Gudmundsen.