Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. januar 2002 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Leverkumler og skogprinsesse

Gerd Wicklund Hansen maler lever til dagens rett. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
Gerd Wicklund Hansen maler lever til dagens rett. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
I kveld skal Gerd og Frode tilberede leverkumler, en middagsrett Frode i to år har ønsket å få lage i programmet. Han vil gjerne vise at lever kan brukes på mange måter, for lever er sunt og blir brukt alt for lite i den norske husholdningen, mener han.

I Antikvitetskroken viser Ellen Ørnes oss figuren skogprinsesse fra Porsgrunn Porselensfabrikk. Figuren er modellert av skulptøren Arthur Gustavsen og ble laget til Bergensutstillingen i 1928.

I kroken for moderne antikviteter skal vi se nærmere på tulipanstolen som ble designet av Eero Saarinen i 1955.

Bjørn Furuborg fra Kristiansand, som vi møtte i forrige program, er omtalt som Norges største samler. I kveld dukker han opp igjen og viser oss flere godbiter fra sin enorme samling med blant annet uniformer, våpen og landhandlerutstyr og varer.

I sangkroken fremfører Veslemøy og Sven den humoristiske sørlandsvisa om Reinert med beinet.

Leverkumle
Leverkumler kan blant annet sammenlignes med blodklubb. Forskjellen er at man bruker svinelever som hovedingrediens.

Oppskrift:
350 g svinelever
½ kg rå poteter
300 g byggmel
½ ts pepper
½ ts salt

Lettsaltet vann
Nyretalg

Svinelever og poteter males. Blandes med byggmel, pepper og salt.
Formes til kumler med en bit nyretalg i midten. Kokes i lettsaltet vann eller kraft i 45 min.
Serveres med løksmør og kokt kålrabi.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23047853 / 90775758

Bilde
1. Gerd Wicklund Hansen maler lever til dagens rett. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
2. Kell Fuglehaug og Ellen Ørnes med noen av kveldens antikviteter. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)
3. Leverkumler med kålrabi og løksaus. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)