Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. desember 2000 kl 23.00 Dolly Parton

Dolly Parton (t)


NRK2 fredag 22. desember kl 23.00
Dolly Parton

Fokus på countrydronningen

Med sin dyktighet og selvironiske sjarm har hun etablert seg som en av de mest populære artistene i USA. I kveldens musikkdokumentar møter vi den ukronede countrydronningen, Dolly Parton.

Det er vanskelig å finne en countrysanger som har steget til internasjonal berømmelse slik Dolly har gjort. Etter snart 40 år i bransjen ble hun i fjor innlemmet i \"Country hall of Fame\".

Den populære sangeren, komponisten og filmskuespilleren ble født i 1946 i en liten by i staten Tennessee. I dag heter stedet Dollywood og blir besøkt av ni millioner mennesker hvert år. Hun vokste opp sammen med foreldre og 12 søsken. Faren hennes kunne verken lese eller skrive.

Barnestjerne
Det var som barnestjerne at Dolly Parton ble kjent. Allerede som 12-åring var hun en ung stjerne på tv. 13 år gammel viste hun seg på \"Grand Ole Opry\". Fra slutten av 1960-årene vant hun stadig større navn som countrysanger, og etter hvert forsøkte hun med hell å nå et bredere publikum gjennom en utvidelse av repertoaret. Senere i karrieren har hun hatt stor suksess med sitt eget fjernsynsshow. Den høyt elskede superstjernen ble millionbutikk.

Dolly Parton har høstet mange priser for musikken sin. Av en lang rekke album kan nevnes: \"Heartbreaker \" 1978, \"Rainbow\", 1988, \"Eagle when She Flies\", 1991, \"Slow Dancing with the Moon\", 1993 og \"Treasures\", 1996. I 1998 gav hun ut CDen \"Hungry again\". Her er det tydelig at Gud har hatt en finger med i spillet, og at Dolly har sett lyset.

Hun har også hatt suksess som skuespiller blant annet i lystspill som \"9 to 5\", 1980, \"The best little Whorehouse in Texas\", 1982 og \"Steel Magnolias\" (Blomster av stål), 1989.

Holder koken
Den spreke dama holder fortsatt koken, selv om konkurransen fra nyere og ikke minst yngre stjerner er stor. I november 1999 kom hun ut med et album i sjangeren \"Bluegrass\", \"The Grass is Blue\", der Dolly viser at hun også er en låtskriver av godt kaliber.

Kveldens program har eksklusive intervjuer med countrystjernen i London og i Dollywood i Teennesse. Dolly Parton er ikke bare en blondine som synger. Hun er et kvinne med hjerte, hjerne, sjarm og pågangsmot.

NRK2 fredag kl 23.00
Tidligere sendt NRK1 22.4.00

Britisk musikk-dokumentar fra NVC Arts
Regi: Daniel Wiles
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets info.avdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

Bilde
Med dyktighet og selvironisk sjarm har Dolly Parton etablert seg som en av de mest populære artistene i USA.