Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 27. juli 2009 kl 23.15 Amerikansk vintur med Oz og James

Santa Cruz = vin!

James May (t.v.) og Oz Clarke speider etter vingårder i California, her fra taket på bobilen de reiser rundt med. (Foto: RDF Int.)
James May (t.v.) og Oz Clarke speider etter vingårder i California, her fra taket på bobilen de reiser rundt med. (Foto: RDF Int.)
Engelskmennene James May og Oz Clark har vin-smakt seg halvveis gjennom California, og de fortsetter ufortrødent med stø kurs for Santa Cruz. Derfra kommer de beste vinene i USA.

Vingårdene vi snakker om, former naboskapet til dollar-milliardærenes mekka, Silicon Valley.

Første stopp er hos den legendariske vinmakeren Paul Draper og hans Ridge Wines er av ypperste klasse.

Nok en legende står for tur, og det er den nye verdens viner det dreier seg om når vinmakeren heter Randall Grahm. En eksentriker, men en virtuos når det gjelder å komponere smaken i en vin. Til og med den måtelig vin-interesserte James lar seg forbause av Grahms metoder. Og han liker til og med resultatet!

Two Dollar Chuck
Two Dollar Chuck kalles han bare, den kontroversielle vinmakeren Fred Franzia fordi han masseproduserer vin som bare koster to dollar flaska. Hans omfangsrike fabrikk ligger i Central Valley og vinen hans er populær, men kjennere snerper med munnen av produktet. Likevel er både Oz og James imponert over standarden på disse enkle vinene.

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram "Top Gear", som også er vist i NRK. Hans eldre makker Oz Clarke er derimot vinekspert, ikke bilekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to.

Reisen gjennom vinlandet Frankrike foregikk med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det ble i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner. Nå gyver de to løs på Californias vingårder og distrikter etter et liknende mønster. Jaguaren er byttet ut med en såkalt trailer (bobil). Og innimellom kjører James en Mustang.

James’ hjerte står opprinnelig til øl. I løpet av vinturen rundt i Frankrike sammen med Oz fikk han sansen for vin. Men James har stadig med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme. Den blåser han i når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i åtte deler (2007)
Originaltittel: Oz and James's Big Wine Adventure, serie 2
Produsert av: RDF International
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer