Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. mai 2002 kl 20.05 De elendige

Fantine og Cosette

Jean Valjean (Gérard Depardieu) og politimannen Javerts (John Malkovitch) veier krysses stadig.
Jean Valjean (Gérard Depardieu) og politimannen Javerts (John Malkovitch) veier krysses stadig.
I forrige episode ble vi kjent med fengselsfuglen Jean Valjean som måtte sitte 20 år i fengsel for å ha stjålet brød til sin søsters sultne barn. Selv om politimannen Javert ser det som sin livsoppgave å forfølge Valjean, viser det seg at Jean Valjean klarer seg ganske godt. I denne andre episoden har det gått tre år, og vi møter den fattige Fantine og hennes datter Cosette.

Den ugifte moren Fantine drar til den lille byen Montreuil-sur-Mer med datteren Cosette for å finne arbeid der. På veien stopper hun ved et vertshus, drevet av Thénardier, en tidligere sersjant i Napoleons hær, og hans kone. Fantine klager sin nød til dem: Dagene på fabrikken vil bli lange, og hvor skal hun gjøre av datteren? Madame Thénardier sier at hun og mannen kan passe på barnet, og gi Cosette samme kjærlighet og oppmerksomhet de gir sine egne døtre. Penger for å passe barnet vil ikke være noe problem når Fantine får arbeid på fabrikken. Fantine har ikke noe valg, og fortsetter tårefylt på veien mot Montreuil-sur-Mer.

Byen Montreuil-sur-Mer er dominert av én mann, Monsieur Madeleine, borgermesteren som også er en vellykket forretningsmann. Folket i byen setter stor pris på Monsieur Madeleine. Han gir dem både mat og arbeid, og har stor sympati for de fattige og trengende. Til denne byen kommer også Javert for å gjøre jobben sin som politimann. Selv om Javert ikke deler Madeleines filantropiske sinnelag, blir han imponert av mannens kraftfulle personlighet. Han mistenker ikke et øyeblikk at mannen i virkeligheten er Jean Valjean, den tidligere fangen.

Til tross for sine gode gjerninger er Valjean også en tøff forretningsmann, og Fantine lider under arbeidsforholdene, men trøster seg med at Cosette er i gode hender…

Fransk produksjon etter Victor Hugos roman
Originaltittel: ”Les Misérables”
I rollene: Gerard Depardieu (Jean Valjean), John Malkovich (Javert), Charlotte Gainsbourg (Fantine), Virginie Ledoyen (Cosette) og Veronica Ferres (Madame Thénardier)
Pressekontakt: Inger Larsen(tlf. 23 04 74 83)

Bilde
Jean Valjean (Gérard Depardieu) og politimannen Javerts (John Malkovitch) veier krysses stadig.