Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. mai 2004 kl 23.20 Migrapolis: "Hva skal jeg bli?"

Hva skal jeg bli?

Methap Kaya Uguz må trene hardt for å klare de fysiske opptaksprøvene til Politihøgskolen. (Foto: NRK)
Methap Kaya Uguz må trene hardt for å klare de fysiske opptaksprøvene til Politihøgskolen. (Foto: NRK)
Unge med minoritetsbakgrunn velger andre fag enn sine norske medstudenter. Hvorfor bestemmer ikke flere seg for å bli politi, lærer eller for eksempel journalist? Hvert år arrangerer Pakistansk Studentersamfunn et seminar hvor studenter kan komme for å hente inspirasjon og kunnskap om ulike yrker.

Omar Butt er en av dem som er der. Han har med seg foreldrene sine for å snuse litt rundt, men tror ikke seminaret vil påvirke hans valg av studieretning. Migrapolisreporter Rajan Chelliah spør om det er foreldrenes påvirkning som avgjør hva han til slutt velger. Alam Butt, Omars far, sier at det viktigste for ham er at Omar blir en god samfunnsborger. Når det gjelder utdanningen, får han selv avgjøre hvilket yrke han velger. Og Omar selv har bestemt seg for å satse på et kreativt yrke – han skal studere grafisk design.

Politihøgskolen
Det er tredje gang Methap Kaya Uguz søker seg til Politihøgskolen. Forrige gang røk hun ut på de fysiske prøvene, men det siste året har hun ligget i hardtrening fram til denne testen. Veslemøy Hvidsteen ble med Methap til Politihøgskolen for å se hva prøvene består av.

Ledelsen ved Politihøgskolen ønsker seg flere studenter med minoritetsbakgrunn. – Vi vil følge resten av utviklingen i Norge, og vi trenger derfor flere politifolk som kjenner ulike miljøer og språk, sier politiinspektør Kittil Flaaterud. Men noen kvotering vil verken studentene eller Politihøgskolen ha, forklarer han, alle må klare opptaksprøvene på lik linje.

Barnevernspedagog
Younas Mohammed Aslam utdanner seg til barnevernspedagog, og går slik sett mot strømmen. På Høgskolen i Oslo velger de fleste med minoritetsbakgrunn tekniske fag. Men for Younas er det viktigste at han vil trives med jobben han skal gjøre, uavhengig av økonomisk inntekt. – Jeg tror det er mange studenter med minoritetsbakgrunn som ikke er klar over spekteret av fag de kan velge mellom her, og de velger tradisjonelle fag, forteller han til reporter John Noceda.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83