Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. juli 2005 kl 20.25 Når vi skilles: Nye tider

Samlivsbrudd? Tenk konstruktivt!

Det er klart for siste episode i en dansk serie om skilsmisse. (Foto: DR)
Det er klart for siste episode i en dansk serie om skilsmisse. (Foto: DR)
Før og fremst gjelder det å innta en konstruktiv holdning til problemene når parforholdet skranter, samlivet går mot ruiner og parforholdet er slutt. Siste avsnitt i den danske serien om en håndfull mennesker som alle levde i parforhold, men ble skilt, viser veien videre framover.

Hvordan håndterer han og hun krisen, hvordan kommer de videre i sine liv? Først gjelder det å få ut det som "sitter i veggene". Noen går så langt som til å kvitte seg med møblene, slik en fraskilt mann i ukens episode gjør. Han gir dem til Røde Kors.

Avtaler og kontrakter
Så må man venne seg til å tenke i "jeg"-form, ikke i "vi"-form. Det gjelder også å unngå rot, spesielt i skilsmisseforholdet. Klare avtaler er viktig, og det gjelder ikke bare om barna. Vi skal blant annet bli kjent med et skilt par som setter opp kontrakt om bruk av tidligere felles bosted for et år av gangen.

Og avslutningsvis i serien møter vi et skilsmissepar som tenker så konstruktivt og fører såpass gode og oppklarende samtaler, at de finner sammen igjen.

Mer om serien
Ved skilsmisse får samliv, sex og familieliv endrede vilkår. En dansk dokumentarserie tar opp et ømtålig tema og går nært inn på en del par som forsøker å takle forandringene. I Danmark regner en at hvert tredje barn i løpet av barndommen opplever at mor og far blir skilt, og landet ligger på skilsmissetoppen i Europa. I serien på seks programmer er det likevel ikke barna som er i fokus, men den enkelte voksne.

Vi opplever den første tiden etter skilsmissen. Det handler om noen som går, noen som blir forlatt og om noen som skilles i enighet. "Når vi skilles" går nært inn på seks forskjellige mennesker som går skilte veier.

Dansk dokumentarserie i seks deler (2003)
Originaltittel: Når vi skilles – Nye tider (6:6)
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57