Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. april 2013 kl 23.15 Etaten

Rot i etaten

Plan- og bygningsetaten ved f.v. Rikard (Jan Sælid), Tor (Atle Antonsen), Berit (Siw Anita Andersen), Liv (Anne Marit Jacobsen) og Rune (Ingar Helge Gimle). Foto: Monster AS
Plan- og bygningsetaten ved f.v. Rikard (Jan Sælid), Tor (Atle Antonsen), Berit (Siw Anita Andersen), Liv (Anne Marit Jacobsen) og Rune (Ingar Helge Gimle). Foto: Monster AS
Det er lett å gå seg vill i klausuler og paragrafer for noen og enhver i offentlige etater. Men det er jo også betryggende å ha et lovverk å støtte seg til, synes
noen av de ansatte i Plan- og bygningsetaten. Det er tid for et gjensyn med gjengen i komiserien "Etaten".


I åtte episoder får vi le og gråte sammen med en sammensatt gjeng byråkrater som snubler seg gjennom hverdagen i en offentlig etat. Det er ofte de små detaljene i arbeidsdagen som stjeler mye av tiden og oppmerksomheten til de ansatte. Alle er skjønt enige om at svikt i systemet vil føre til totalt kaos. Plan- og bygningsetaten er for øvrig til fordi folk ikke skal kunne ta seg til rette slik de vil med annekser, karnapper og andre vederstyggeligheter.

Første episode
Vår hovedperson heter Tor (Atle Antonsen), og han er tilbake på jobb etter nesten et års sykefravær. Tor har foretatt en "mental opprydding i kjelleren", så nå skal han være klar for arbeidslivet igjen. Hans kollega Berit (Siw Anita Andersen) ønsker ham hjertelig velkommen tilbake og sier at lite har skjedd på kontoret i den tiden han har vært borte: "Det er ikke mye man får gjort på et år!"

Etaten får en uventet utfordring da etatssjefen blir langtidssykemeldt. Dette går spesielt hardt inn på Liv (Anne Marit Jacobsen). Hun er skjør fra før av, men nå blir depresjonen verre. Selv ikke lysterapi ser ut til å hjelpe særlig.

Til alles store forskrekkelse, ikke minst han selv, blir Tor utnevnt til ny etatssjef. Da er det duket for en rekke forviklinger og konflikter for personalet i Plan- og bygningsetaten.

Persongalleri
Tor (Atle Antonsen): En stillferdig og litt forsiktig kar som helst ikke vil stikke seg frem. Har møtt veggen og vært sykemeldt i lang tid. Han fikk også noen utidige utslett. Han sier uforvarende ja til å ta over jobben som avdelingssjef, men har han de egenskapene som skal til for å lede en hel gjeng byråkrater?

Liv (Anne Marit Jacobsen): Litt skjør og følsom. Sliter med depresjoner, men har nå fått nye medisiner som hjelper henne å holde seg på beina. Det ble ekstra ille da etatssjef Henriksen ble sykemeldt. Hun er veldig opptatt av at både kolleger og kunder holder seg til gjeldende regler.

Rune (Ingar Helge Gimle): Meget positiv kar av natur. Glasset er alltid halvfullt, og Runes motto er at det gjelder å tilpasse seg enhver situasjon. Han føler at han har et spesielt godt forhold til Tor og er glad da han kommer tilbake.

Rikard (Jan Sælid): Avdelingens HMS-ansvarlige ser det som sin særskilte oppgave å se til at personalets rettigheter blir overholdt, og at personalet selv innretter seg etter gjeldende regler. Når det gjelder publikum, er det godt at Plan- og bygningsetaten sørger for at folk ikke tar seg til rette slik de vil, mener Rikard.

Berit (Siw Anita Andersen): Etatens skravlebøtte og den som vet hva som foregår til enhver tid rundt om i avdelingen. Hun har et ekstra godt øye til Tor – og da han blir sjef, blir han enda mer attraktiv.

Serien er sendt tidligere.

Norsk komiserie
Produsert av Monster AS for NRK
Produsent: Olav Øen
Manus og idé: Atle Antonsen og Ole Endresen
I rollene: Atle Antonsen, Jan Sælid, Siw Anita Andersen, Anne Marit Jacobsen, Ingar Helge Gimle, Trond Fausa Aurvåg, mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364