Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. mai 2005 kl 21.40 Grand Old Man

En Grand Old Man

Espen Skjønberg er en av de virkelig store skikkelsene i norsk kulturliv. I to år reiste den nå 80 år gamle skuespillerveteranen rundt med det kritikerroste stykket "Grand Old Man". I kveld har stykket premiere på NRK1.

Teaterstykket er skrevet av forfatteren Lars Saabye Christensen. Han var i gang med romanen "Halvbroren" da teaterregissør Per-Olav Sørensen ba ham om å skrive en monolog for Skjønberg. Denne monologen ble senere et kapittel i "Halvbroren".

Kveldens dokumentar følger prosessen fra første leseprøve helt frem til premieren, og viser hvordan Skjønberg, Sørensen og Saabye Christensen jobber sammen for å gi liv til hovedpersonen Arnold Nilsen. Arnold er fra barndommen klar over at han er en outsider i det lille fiskersamfunnet Røst i Lofoten. Som unggutt rømmer han til nærmeste by i jakten på noe større og bedre.

Gjennom en snart 70 år lang skuespillerkarriere var "Grand Old Man" første gang Espen Skjønberg stod alene på scenen. I dokumentaren reflekterer han over innholdet i stykket, karrieren og hvordan det er å debutere med en monolog i en alder av 78 år.

"Grand Old Man" hadde premiere i Oslo desember 2002, og ble siste gang satt opp høsten 2004.

Norsk dokumentar, 2005
produsert av: TellusVisions
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden