Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. september 2004 kl 23.10 Lydverket

Norsk engelskmann

Fred Ball i sitt studio i London. (Foto: NRK)
Fred Ball i sitt studio i London. (Foto: NRK)
Hva er grunnen til at Bertine Zetlitz, Brett Anderson og mange andre så gjerne vil jobbe med norske Fred Ball? Lydverket prøver å gi svaret i kveldens program som i tillegg spør hva Fatboy Slim har å tilføre verden i 2004. I tillegg skal det handle om enkle fraser i sangtekster, og om hvorfor gamle storheter som MC5 og Europe på død og liv skal gjenforenes

Da Fredrik Ball flytta fra Fredrikstad til London som 19-åring, var det med en karriere som oppvaskhjelp foran seg. Men nå, åtte år senere, har han både gitt ut det kritikerroste debutalbumet Pleasure, og skrevet låter sammen med Bertine Zetlitz og Brett Anderson fra Suede.

Det er helt tydelig at denne gutten besitter noen egenskaper som de store stjernene vil dra nytte av. Vi har møtt Fred i hans London-studio for å finne ut hvilke egenskaper det er. Dessuten har både Brett og Bertine gitt oss noen hint.

Fatboy Slim
Fatboy Slim er en av verdens desidert største DJ-stjerner. I tillegg er han frontmann for big beat-bølgen – dansemusikken som invaderte klubbene i siste halvdel av 90-tallet. Sammen med blant andre Chemical Brothers og Prodigy tok nemlig Fatboy Slim elektronikaen tilbake fra de intellektuelle nerdene, la til masse gla’-beats, og slang den ut på dansegulvet.

Denne høsten er han tilbake med sitt første studioalbum på fire år. Og hva har Fatboy Slim gjort for å prøve og fornye seg? Jo, på enkelte låter han har latt seg inspirere av rock og samarbeidet med folk som Damon Albarn fra Blur. Det er et ganske stort skritt for en artist som stort sett bare har laget musikk av samples, men er det et godt nok skritt i 2004? Vi har møtt Norman Cook, som han egentlig heter, hjemme i Brighton og spurt ham.

Det enkle er av og til det beste
Hvorfor tar artistene i bruk la, la, la og yeah, yeah, yeah i sangtekstene? Er det mangel på fornuftige ord eller er det for å lage fengende melodier som fansen kan synge med på?

Vi har snakket med en rekke norske artister som flittig bruker disse enkle frasene, deriblant Lars Lillo Stenberg og St. Thomas.

Gjenforening
For tiden er det massevis av gamle rockere som går sammen igjen for å gjøre comback. Vi har møtt de tre gjenlevende medlemmene fra legendariske MC5 og snakket med dem om hvorfor de har blitt gjenforent nå - over 30 år etter at de gav seg.

Gjenforening er også samtaleemne når bla. Kristhopher Schau kommer i studio i kveldens sending. Som veldig mange er også han veldig glad i musikk og band fra fordums tider, og har definitivt en mening om når det er ok for et band å komme sammen igjen og ikke minst om når det IKKE er ok.

Vi har også snakket med Winta om hennes favorittplate.

Egenprodusert musikkprogram fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,
Les mer:
Vises også i nett-tv.
LENKER
  • Les mer