Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. september 2004 kl 22.05 Europeiske røtter: Nøkkelharpa slår tilbake

Lokal musikk, global appell

Svensk nyckelharpa med sitt karakteriske klaviatur – nøklene. (Foto: EBU)
Svensk nyckelharpa med sitt karakteriske klaviatur – nøklene. (Foto: EBU)
Europas mangeartede musikktradisjoner vies en hel programserie, fredagskvelder på NRK2. Denne uka åpner Sverige med utøvere på nyckelharpa – et tradisjonsinstrument som har fått sin renessanse.

I regi av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) er ti nasjoner representert med hver sin dokumentar om musikk som er karakteristisk for disse landene i dag.

Bidragene fra Bosnia, Finland, Hellas, Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige, Sveits, Tsjekkia og Ungarn er verken folkloristiske eller nostalgiske, men gir oss lokal musikk med global appell.

Svensk klenodium
Nyckelharpa er et svensk instrument med et uvanlig utseende. Dokumentaren viser dets eldgamle forløpere, og følger dets nyvunne popularitet hos både nåtidige folkemusikkgrupper og nynazister.

David Harrington fra Kronoskvartetten håndterer instrumentet så varsomt som om det skulle være et slags fossil, og vi får så se det brukt på scenen som et angrepsvåpen av popbandet Nordman.

Vi ser også historisk arkivmateriale med Eric Sahlström som stod bak en renessanse for instrumentet i 1960-årene. Vi får også med oss den kritiske bedømmelsen av nyckelharpa-makere på det årlige stevnet Österbybruk. Det omstridte spørsmålet om hvorvidt nyckelharpa bør kåres til nasjonalinstrument, behandles også i dokumentaren.

Dokumentarserie fra EBU (2004)
Originaltittel: European Roots, Part 1 and 2
Prosjektleder, Norge: Arild Erikstad
Produsert av: EBU / The European Broadcasting Union
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Les mer