Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. august 2001 kl 20.10 En musikalsk helaften

Djevelens instrument

.Fjodor Chaliapin var en genial sanger og skuespiller.
.Fjodor Chaliapin var en genial sanger og skuespiller.
Det skal handle om fiolinen, også kalt djevelens instrument, i Hovedscenen i kveld. Programleder Ragnhild Veire Berg har besøk i studio av Arve Tellefsen og Svein Carlsen. Programmet inneholder også et portrett av Fjodor Chaliapin, Russlands mest berømte sanger og skuespiller ved århundreskiftet.

Sammenlignet med pianister, dirigenter og sangere er det forbausende få fiolinister som har oppnådd berømmelse i sin tidsepoke. I det 19. århundre kom flere store fiolinsolister på banen, men det er bare navnet Paganini som ruver for allmennheten. Glitrende fiolinister som Joseph Joachim, Pablo de Saraste, Henryk Wienawsky, for ikke å snakke om Ernst, Vieuxtemps og Ole Bull, er stort sett bare kjent for de ekte fiolinelskerne.

I det første av to programmer møter vi flere av det 20. århundrets største fiolinister, som Heifetz, Elman og Milstein, i unike historiske opptak. Den krevende veien til berømmelse gir liv til myten om fiolinen som djevelens instrument.

Trollmannen Chaliapin
Fjodor Chaliapin revolusjonerte operaverdenen. Som skuespiller og sanger var han uovertruffen. I sin opptreden på scenen avslørte han en manns lidenskaper og svakheter. Chaliapin innførte nye skuespillteknikker i operaen, og den store teaterpedagogen Stanislavski var full av beundring for ham. Komponister som Rachmaninov og Rimsky-Korsakov visste at de måtte ha Chaliapin til å framføre sine verk for å lykkes.

Fjodor Chaliapin ble født i 1873 av fattige foreldre. Faren var alkoholiker og slo både kone og barn. Fjodor lengtet vekk, og fikk sitt første kunstneriske "sjokk" som åtteåring, da han så en klovn. Hvordan var det mulig å være en annen? Dette spørsmålet beseglet hans skjebne.

Både barndom og ungdomstid forklarer noe av Chaliapins sammensatte personlighet. Han utsto ikke latskap, middelmådighet eller likegyldighet. Han krevde av andre det han krevde av seg selv. Fjodor Chaliapin var fullt og helt russisk.

Innkjøpte musikkdokumentarer
Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1.Fjodor Chaliapin var en genial sanger og skuespiller.
2.Fjodor Chaliapin i en av sine dramatiske roller.
3.Tre fiolin-genier samlet: Oistrakh, Menuhin og Grumiauxd.