Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. mars 2007 kl 19.30 Ut i naturen: La løvet leve

Jo mer løv, desto mer liv

Løvsangerne skaper musikk – jo mer løv desto mer liv (Foto: Jan Rabben)
Løvsangerne skaper musikk – jo mer løv desto mer liv (Foto: Jan Rabben)
Ofte ser vi løvkrattet som en pest og en plage. Noe som gror opp foran øynene på oss, og skygger for sola. Men løvet er også en kilde til liv. Det finnes gode grunner til å la det leve. Programleder Trond Berg forteller oss hvorfor.

Hvis du eier et lite eller et stort stykke Norge, bør du tenke gjennom hvor mye løv du kan tåle på eiendommen din. Hvis du vil høre mye fuglesang, og se mye liv rundt deg, kan det være en god idé å sette igjen ganske mye.

De fantastiske sangerne
Fra første lille busk blir det ekstra liv. Det skal uendelig lite til av bjørk, selje eller rogn før den unnseelige løvsangeren er på plass med sin sommermelankolske strofe. Og med mengden løv bare øker musikken. For sangerne er en fuglegruppe som bærer sitt navn med rette. Alle er de anonymt farget i grått og brunt, og vanskelig å se forskjell på. Men lyden merkes. Det bobler og triller og fløyter og jubler i krattet der sangerne bor. Du ser dem ikke, for det er jo nettopp løvets skjul de er ute etter. Men det gjør jo ingenting, så lenge du har ører som kan høre.

Og etter hvert lærer du å høre forskjell på dem: Munk, hagesanger, gulsanger, myrsanger og alle de andre.

Variert kulturlandskap
Gårdbrukerparet Anton og Randi Stadshaug fra Stange i Hedmark er opptatt av at kulturlandskapet ikke bare skal bestå av flate jorder. – Det er kantene mellom jordene som skaper liv, sier de to. Der kryr det av insekter og fugl, og der finner rådyra skjul. Det er veldig populært å hente ved i disse lett tilgjengelige kantene mellom åkrene, men det er det slutt på hos oss.

Entusiasten Tor Haaby fra Solør er enig. Han brenner for artsmangfoldet i kulturlandskapet, og understreker viktigheten av å ta vare på løvskogen. – Noen steder må vi ha plass til løv som vokser til skoger, og som får stå til trærne dør av seg sjøl, sier Haaby. For den døde veden er slett ikke død. Den er full av liv, og mange hakkespetter er helt avhengig av at løvtrærne får stå og bli gamle.

Dokumentar fra Naturredaksjonen NRK Hordaland
Programansvarlig: Trond Berg, tlf: 95 17 72 98
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no