Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. januar 2000 kl 13.30 Nyttårshopprenn

Nyttårshopprenn


NRK1 1. nyttårsdag lørdag 1. januar kl 13.30
Nyttårshopprenn

Scheie i Garmisch for 28. gang

Siden 1. januar har Arne Scheie vært på plass i Garmisch Partenkirchen som hoppkommentator for NRK. I år så det lenge mørkt ut for nyttårshopprenn på norsk tv, fordi et nytt produksjonsselskap i Tyskland overtok rettighetene. Men Scheie sitter heldigvis klar i kommentatorboksen i år også - med Jon Herwig Carlsen ved sin side.
- Det hadde ikke vært noe morsomt verken for meg eller det norske folk, hadde det ikke blitt noe nyttårshopprenn fra Garmisch. Skal vi tro seertallene, er det blitt en tradisjon i norske hjem å få med seg denne sendingen, sier Arne Scheie.
Seertallene på nyttårhopprennet har ligget på mellom 800.000 og 1 million, og det sier seg selv at overgangen til det nye årtusenet ikke hadde blitt det samme uten.
RTL overtok i år rettighetene for rennet i Garmisch, og dermed måtte NRK forhandle nye avtaler. Det var tidligere allmennkringkasterne ZDF og ARD som hadde sendingen, men i tolvte time fikk NRK en avtale med det nye selskapet.
- Det er like spennende for meg som resten av det norske folk hvordan sendingen kommer til å gå av stabelen denne gangen. Jeg vet ikke hvordan produksjonen blir, og heller ikke om det er lagt opp til noe spesielt i forbindelse med tusenårsskiftet, sier Scheie.

Husker godt
Siden 1963 har NRK vært på plass i Garmisch for å overføre hopprennet, og Scheie selv har vært der siden -73.
- Jeg husker godt den første gangen. Da var jeg sidekommentator for Øyvind Johnsen som kom rett fra fotballkamp i England. Jeg måtte briefe han i hvordan det lå an etter Oberstdorf, og det var moro. I tillegg husker jeg intervjuene og mange episoder fra boksen, smiler Scheie, som sammen med NRK har sikret seg rettighetene til sendingen i Garmisch til og med år 2002, det vil si den 50. hoppuke.
Vanlig feiring
Scheies nyttårsfeiring blir dermed slik den har vært de siste 27 årene.
- Det blir stille og rolig. Vi pleier å være i seng ved midnatt. Å kommentere hopprenn er en konsentrasjonsoppgave der det er mye tall å følge med på, og det lønner seg å være klar i hodet, sier Scheie.
Hoppspesialisten innrømmer at han nesten ikke kan huske hvordan nyttår feires i Norge. Ikke siden -71 har han vært i hjemlandet sammen med familien. Derimot er nyttårsfeiring med hopprenn i Tyskland blitt en del av sjela!

NRK1 lørdag kl 13.30

Kommentatorer: Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18