Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. august 2003 kl 20.15 Arten ungdom

Fjortisfeber

 BBC har laget en dokumentarserie om ungdom, som handler om pubertet og den vanskelige overgangen fra barn til voksen. Gjennom tre programmer møter vi både gutter og jenter i alderen 11 til 16. (Foto: BBC)
BBC har laget en dokumentarserie om ungdom, som handler om pubertet og den vanskelige overgangen fra barn til voksen. Gjennom tre programmer møter vi både gutter og jenter i alderen 11 til 16. (Foto: BBC)
Menneskers pubertet starter senere og varer lengre enn hos noen annen art. Dramatiske ting skjer med både hjernen og kroppen i tenårene. I denne dokumentarserien får vi en unik og detaljert innsikt i utviklingen fra barn til voksen.

Vanligvis er tenåringenes hemmelighetsfulle verden utilgjengelig for de fleste andre av oss, og det kan være vanskelig å forstå hva som egentlig skjer med ungdom i denne tiden. BBC har laget en dokumentarserie om pubertet, der vi får følge flere tenåringer i ulik alder gjennom to år.

Tett på
Guttene og jentene vi møter forteller åpent og ærlig om forandringene de går igjennom. De snakker om forholdet til kroppen sin, venner, foreldre og alle tanker og frustrasjoner de har. Video-dagbøker laget av tenåringene selv gir oss et ekte innblikk i den ofte kaotiske verden de lever i. Forskere og fagfolk uttaler seg også om revolusjonerende vitenskapelig forskning på området.

Første del
Det første programmet handler mest om jentene. For dem starter og avsluttes puberteten opp til to år tidligere enn hos guttene. Vi møter blant andre det 11 år gamle tvillingparet Jessica og Rebecca, som er helt i begynnelsen av sin pubertet. Når de legger seg om kvelden, går hjernen på jobb. En time etter at de har sovnet, utløses små mengder østrogen i blodet og utviklingen er i gang.

Produsert av BBC i 2000
Originaltittel: Teen Species
Kontaktperson i innkjøpsavdelingen i NRK: Karin Aall Schaubert
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23047751, mob: 93046697