Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. september 2008 kl 23.15 Dalziel og Pascoe

Politi versus gruvearbeidere

Andrew Dalziel (Warren Clarke) reiser bakover i fortiden i ukens episode av
Andrew Dalziel (Warren Clarke) reiser bakover i fortiden i ukens episode av "Dalziel og Pascoe". (Foto: BBC)
England er full av nedlagte gruvebyer. En av dem – Thirksby – bærer på en historie om klassejustis og uforsonlige motsetninger i samfunnet. Sjefsetterforsker Dalziel nærmer seg motvillig en gammel forbrytelse som kostet hans kollega livet.

Dalziel tjenestegjorde på politikammeret i Thirksby under gruvestreiken midt på åttitallet. Det var en tid han motvillig tenker tilbake på, men nå blir han likevel nødt å gjøre det. Et mystisk likfunn er nemlig gjort i den tidligere gruvebyen.

Bitter konflikt
Forholdet mellom gruvefolk og styresmakter var meget bittert under konflikten i 1984-85, og den dag i dag er politifolk ikke velkomne i Thirksby. Da liket viser seg å være den savnede politimannen George Brierly, forundrer dette ikke Dalziel det minste.

Fond på avvei
Så mye mer som Brierly viser seg å ha vært involvert i en viderverdig dekkoperasjon under streiken. Den gikk ut på å ta fra gruvearbeiderne deres streikefond.

Og det lyktes. Men hvor er pengene nå? undrer Dalziel. Han konkluderer med at der hvor pengene er, finnes også morderen.

Om serien
Sjefsetterforsker Andrew Dalziel og førstebetjent Peter Pascoe jobber på en politistasjon i Yorkshire. De to politimennene er svært forskjellige, og mange vil nok se dem som et pussig par. Men forbrytere har grunn til å være engstelig hvis de to blir satt på saken.

Dalziel har årelang erfaring, er direkte og likefram og kjenner alle mulige snarveier og triks som kan lette etterforskningen. Han lever usunt og har et spesielt nært forhold til alkohol. Pascoe er universitetsutdannet, liker å gjøre ting etter boka og har store ambisjoner. Han har et forhold til Ellie.

Tv-serien er basert på den engelske kriminalforfatteren Reginald Hill sine bøker.

Britisk kriminaldrama (1996)
Originaltittel: Dalziel & Pascoe, Series 6
Kveldens episoder: Dalziel & Pascoe, Series 6 (7:8): Truth And Consequences
Produsert av: BBC Worldwide
I de viktigste rollene: Warren Clarke (Andrew Dalziel), Colin Buchanan (Peter Pascoe), Susannah Corbett (Ellie Pascoe), Prunella Scales (Miss Disney), Dominic Jephcott (Dr Sam Fallowfield), James D'Arcy (Franny Roote), Zoë Hart (Anita Sewell)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57, mail:
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no