Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 8. mars 2009 kl 18.25 Folk: Veien til øyriket

Den siste fraktebåten

Skipper Hilmar Endstad (t.v) og matros Magnar Ravnøy utgjør mannskapet på den siste fraktebåten i rute på Vestlandskysten. (Foto: Corax Film)
Skipper Hilmar Endstad (t.v) og matros Magnar Ravnøy utgjør mannskapet på den siste fraktebåten i rute på Vestlandskysten. (Foto: Corax Film)
Ytterst mot Atlanterhavet, mellom forblåste holmer og trange sund, seiler skipper Hilmar Endstad og matros Magnar Ravnøy. De to rutinerte sjøulkene er mannskap på den aller siste fraktebåten langs vestlandskysten.

Vestfrakt heter båten, som utgjør selve livsnerven for øyboere nord for Bergen. De er totalt avhengig av den lille båten som frakter dyr og varer til veiløse øyer ved innløpet til Sognefjorden.

En liten Noahs Ark
Trailere har tatt over mesteparten av varetransporten langs kysten, så fraktebåten Vestfrakt er et sjeldent syn der den snegler seg av gårde gjennom øyriket mellom Bergen og Stad. På dekk står okser og sauer, mens lasterommet er fylt til randen med melsekker og tønner med smør.

Selv om Vestfrakt representerer nostalgi, er den også ytterst nødvendig for øyboerne. Tre ganger i uken går frakteruta fra Bergen til stor glede for kundene. Men ruta trues med nedleggelse og i løpet av året skal Vestfrakts framtid avgjøres. Skipper Hilmar og matros Magnar håper at det fortsatt er bruk for to gamle sjøulker og en fraktebåt som siger fram i 9 knops fart – selv om både mannskap og båt nærmer seg pensjonsalder.

Om serien
Folk er en dokumentarserie bestående av frittstående program fra hele landet. Serien har som mål å vise litt av det store mangfoldet som finnes i det norske samfunn. I en god og hyggelige halvtime møter vi ulike hverdagshelter fra hele Norge – fra entusiastiske dyrepassere til gærne professorer.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2009)
Originaltittel: Veien til øyriket
Produsert av: Corax Film
Produsent og kontaktperson: Kurt Helge Pedersen og Magne Helge Sleire, tlf 55 55 82 36/901 54 444
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no