Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. november 2008 kl 23.35 James Brown - soulens gudfar

James Browns liv i musikk og bilder


James Brown døde 25. desember 2006 etter et langt liv som "the Godfather of Soul". I denne dokumentaren fra 2003 forteller han sin historie til regissør Jeremy Marre.

James Brown levde et begivenhetsrikt liv, og han forteller her om sine stormfulle forhold, om det politiske engasjementet for borgerrettigheter på 60- og 70-tallet, og ikke minst om musikken.

James Brown ble født 3. mai i 1933 i South Carolina, USA. Han vokste opp hos fattige slektninger i Augusta, Georgia og plukket bomull, pusset sko og danset for småpenger. Han begynte sin musikalske karriere med gospel og begav seg etter hvert mot R&B. Brown fikk sin første hit i 1956 med "Please, please, please".

Han anses som en av de viktigste skikkelsene i utviklingen av soul og funk, og senere en sterk inspirasjonskilde for hip hop og rap. Browns musikk er den mest samplede musikken noensinne. Hans energiske sceneshow og dansestil var også en sterk inspirasjon for mange, ikke minst for Mick Jagger.

Han opptrådte kontinuerlig helt til det siste, og ble ikke ufortjent kalt "The Hardest Working Man in Show Business".

I dokumentaren møter vi flere av dem om kjente og spilte sammen med James Brown, blant andre: Little Richard, Wyclef Jean, Chuck D., Bobby Byrd, Afrika Bambaataa og mange flere. Vi får også se en rekke arkivopptak av James Browns beste musikk og opptredener helt fra 50-tallet og frem til det siste.

Musikkdokumentar (2003)
Originaltittel: James Brown - Soul Survivor
Produsert av Channel 4 International
Kontakt: Programinformasjon, tlf 23 04 96 23
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no