Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. juni 2003 kl 22.30 Migrapolis

Trender

Fin bil er viktig, mener Soliman Sarwar. Han skifter bil årlig, og det må være Mercedes (Foto: NRK)
Fin bil er viktig, mener Soliman Sarwar. Han skifter bil årlig, og det må være Mercedes (Foto: NRK)
Det som er populært i et miljø, er ikke nødvendigvis trendy i et annet. For noen er det svært viktig å bleke håret eller å kjøre Mercedes.

Denne uken har Migrapolis-reporterne Karyn Bennett-Lund, Noman Mubashir og Mai Ba Hung oppsøkt mennesker som følger trendene og er opptatt av siste nytt. Men hva er trendy, egentlig? Det avhenger av miljøet. Vi møter ham som legger vekt på å ha ny og fin bil, jentene som forandrer hårfarge hele tiden og mannen som bruker kosmetikk og er opptatt av å pleie huden sin.

Fin bil er viktig
Det mener Soliman Sarwar. Han skifter bil årlig, og det må være Mercedes. Som eiendomsmegler synes han det gir ham det rette image. Selv er han opptatt av å være trendy. Det innebærer for eksempel å arrangere banghra-parties, en festform som nå er utrolig populær, spesielt blant norsk-pakistanske unge voksne.

I jobben som eiendomsmegler har han dessuten svært god anledning til å observere bolig- og innredningstrender. Innvandrerfamiliene flytter ut av byen nå, forteller han. De ønsker større hus med mange soverom til storfamilien.

Håret må forandres hele tiden
Iranske kvinner er spesielt jålete! De sier det selv, de norsk-iranske unge kvinnene reporter Noman Mubashir har truffet. En av mødrene deres bekrefter det de sier. Hun er frisør og kjenner sine medsøstres hårvaner. De liker stadige forandringer, og det er spesielt populært å bleke håret. Både mor og datter gjør det. Dessuten skal det være trange, feminine klær og mye sminke.

Markerte, mørke øyenbryn er viktig for å fremheve skjønnheten. I den iranske kjærlighetspoesien står kvinnens øyne og øyenbryn sentralt, forteller de.

Menn bruker mer kosmetikk
En trend er også at menn bruker mer kosmetikk og er opptatt av hudpleie. Reporter Karyn Bennett-Lund har vært på jakt etter en mann som turte å innrømme dette, og hun fant ham.
Magnus Winther-Bay forteller at han kjøper hudkremer og er opptatt av å holde huden fin og ta seg godt ut. Trenden bekreftes også av hudpleiere og parfymeriansatte.

Magnus hadde en kjæreste som jobbet i et parfymeri. Da fikk han et avslappet forhold til kosmetikk, forteller han. Dessuten synes kona hans at det er bra at han er opptatt av utseendet sitt på denne måten.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83