Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 27. mai 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Sølvsuper

Reidun Førde (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Reidun Førde (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Ikke sees og høres blant fok
- I barndomshjemmet fikk vi klar beskjed fra våre foreldre: Vi skulle ikke synes og vi skulle ikke høres når vi var ute blant folk. I dag er det nok mange som vil hevde at en slik barneoppdragelse har vært ganske mislykket, sier professor i medisinsk etikk, Reidun Førde.

I likhet med sine to storebrødre, tidligere kringkastingssjef Einar og medisinprofessor Olav Helge, er heller ikke lillesøster Reidun skåret for tungebåndet. Noe medisinstudene ved Universitetet i Oslo ganske sikkert har lagt merke til!

Søndagens Sølvsupergjest innrømmer at hennes to eldre brødre under oppveksten i Høyanger i Sogn gjorde sitt beste for å krøke lillesøsteren.

- Jeg fikk ganske hard medfart både mentalt og kroppslig, sier hun i samatalen med programleder Haakon D. Blaauw. For balansens skyld, tilføyer hun at oppveksten besto av mer enn tergete brødre!

- To måneder på stølen hver sommer blant geiter gjorde sitt til å herde meg !

Lege-etikk
Den 57 år gamle professoren har markert seg sterkt i fagfeltet "lege-etikk". I sju år fra 1998 var hun leder i rådet for lege-etikk.

- Medisinsk-etiske spørsmål skal forarge, få oss leger til å stoppe opp og stille spørsmål ved vår egen praksis. Det vi gjør som leger, har alltid sin pris og de valg vi tar er også med på å avspeile hvilket samfunn vi har. Nettopp derfor er etikk også politikk. Sølvsupergjesten avslører også at hun stiller seg kritisk til mange av kriteriene som i dag vektlegges sterkt innen helsesektoren og ikke minst innenfor sykehusdriften.

- Det kan ofte virke som om økonomi og "bedriftsspråk" får for stor oppmerksomet.

Yrkesvalg som 5-åring
Reidun Førde (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Reidun Førde (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Lysten til å bli lege dukket opp i 5-års alderen, forteller Reidun Førde. Impulsene kom både fra hennes mor som var sykesøster på Høyanger Sykehus og fra legebøker som hun fattet interesse for. 16 år gammel forlot hun hjemmet til fordel for hybeltilværelse i Sandane og artium ved Fira Gymnas . I 1978 tok hun sin medisinske embetseksamen, og i 1995 fikk hun med seg en doktorgrad.

Sølvsuper NRK P1 søndag 27. mai kl. 07:03. Ved Haakon Dirk Blaauw