Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. januar 2007 kl 22.30 Migrapolis: Med kona på slep

Kjønn og roller – intet problem

Tiit Kruusalu er hjemmepappa mens kona jobber (Foto: Karl Erik Brøndbo, NRK)
Tiit Kruusalu er hjemmepappa mens kona jobber (Foto: Karl Erik Brøndbo, NRK)
Tiit og Jennifer har det felles at de er "kona på slep". Ektefellen pleier karrieren, mens de pleier familien. Karrieren er lagt på hylla inntil videre.

- En mann skal være i stand til å gjøre enhver jobb unntatt å føde, sier Tiit Kruusalu. Han er hjemmeværende pappa for to barn mens kona jobber på sykehuset i Kongsberg.

Framtid i Norge
Tiit og Ivi er begge fra Estland.. Da de møttes, hadde Ivi allerede planlagt en framtid som sykepleier i Norge. Reisen ble utsatt noen år mens Tiit tjenestegjorde i militæret på Balkan. I den perioden var Ivi hjemme med barna, men da de flyttet til Norge, byttet de roller.

- Det er tøffere å jobbe hjemme enn å jobbe i hæren, sier Tiit. - Dette er en jobb som tar 24 timer, sju dager i uka.

Fra MTV til kjøkkenbenken
- Jeg våknet opp en morgen, og fant meg selv som en husmor fra 1950-tallet, sier Jennifer Varino Thiis-Evensen.

Jennifer hadde jobb som leder i "the creative department" i MTV, New York. Hun festet sammen med verdensstjernene fra musikk- og filmbransjen. Nå er hun hjemmeværende husmor i Oslo, men stadig på jakt etter en jobb.

Jennifer møtte mannen sin, Eyvind, i New York. Han jobber i shippingbransjen, og det betyr mye flytting. Eyvind har litt dårlig samvittighet for å ha dratt Jennifer bort fra karrieren.

- Jeg er klar til å være "kona på slep" for henne dersom det byr seg en mulighet. Nå har hun vært mitt etterslep en del år, så det hadde ikke vært noe problem, sier Eyvind.

To mil med barnevogn
Per Ritzler jobbet som korrespondent for Sveriges Radio da kona, Grete Berget, ble tilbudt statsrådstilling i det tidligere Barne- og familiedepartementet.

- En statsrådjobb og en korrespondentjobb lot seg ikke forene med familieliv, derfor hoppet jeg av og ble hjemmepappa. Jeg gikk to mil med barnevogn hver dag til og fra departementet for at Grete skulle få amme lille Oda.

Det vakte stor oppmerksomhet i både norske og utenlandske medier at Per var hjemme med barna. Det kom faktisk tv-team fra Japan, Korea og USA for å følge Per på tur med barnevogna i Frognerparken.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no