Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. oktober 2005 kl 23.15 Utsyn: Kyllingkommandanten

Land uten forsvar vokter Afghanistan

Island på plass i Afghanistan. (Foto: TOProductions/Tindra-Ordspor)
Island på plass i Afghanistan. (Foto: TOProductions/Tindra-Ordspor)
De kaller ham "Kyllingkommandanten". Ikke fordi den islandske garnisonskommandanten Hallgrimur Sigurdsson – også populært kalt Halli – på noen måte er en feiging. For selv om han kommer fra et land uten eget forsvar, har han ansvar for 1700 mann i Afghanistan.

I en fersk islandsk dokumentar følger vi en liten gruppe islendinger som er i Afghanistan som del av NATOs multinasjonale styrke. Islendingene har alle bakgrunn som sivile, fra et land som aldri har hatt et militært forsvar. Nå befinner de seg i en forlegning ved flyplassen i Kabul, i et krigsherjet land som ennå ikke har funnet fram til noen egentlig fred.

Kommandant Halli
Islendingene gir til gode sine tanker om to svært forskjellige land, Afghanistan og Island, likeledes om militærlivet og kulturen i vertslandet. De kan virke naive i sine uttalelser. Men det er ingenting imot hva den mildt sagt eksentriske kommandant Halli gjør. Dokumentaren tør borge for at han er en både uttalt og fargerik person.

Han legger ikke skjul på sin avsky for folk som kritiserer dette NATO-oppdraget, og sier rett ut at slike folk er både ignorante og kranglevorne.

Bevæpnet til tennene
Blant annet blir vi med på patruljering i Kabul sentrum, sammen med en gruppe islendinger bevæpnet til tennene. En tilsynelatende fiendtlig stemning hviler over det hele. Men de tar oss også med inn i hjemmene til folk de er blitt venner med. Og de diskuterer åpent seg imellom hvordan de føler og opplever frykt, hjemlengsel, vennskap osv.

I forhold til andre lands soldater skiller de seg ut ved at de ikke har gjort militærtjeneste hjemme, men bare har vanlig sivil bakgrunn, det være seg som brannmenn, ingeniører, lærere, løsarbeidere m.m.

En stolt nasjons drøm
Dokumentaren gir også sitt til Afghanistan, som til tross for all motgang blir utlagt som en stolt nasjon full av håp for framtiden.

Dokumentaren vitner om landminenes forbannelse, Sovjetunionens invasjon, borgerkrigen, Talibans terror, USAs invasjon, den tiltagende handelen med opium og de siste fire årene med tørke.


Islandsk dokumentar (2005)
Originaltittel: The Chicken Commander
Produsert av: TOProductions - Tindra-Ordspor ehf
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57