Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. november 2000 kl 22.45 Profil: Prokofiev - dagboken fra Sovjet 1927

Profil: Prokofiev - dagboken fra Sovjet


NRK2 torsdag 30. november kl 22.45
Profil: Prokofiev - dagboken fra Sovjet 1927

Kunstens vanskelige kår under Stalin

I 1927 dro komponisten Sergej Prokofiev tilbake til sitt hjemland, Sovjetunionen, for første gang på nærmere ti år. Besøket overbeviste ham om at fremtiden lå i hjemlandet, og i 1936 slo han seg ned i Sovjet for godt, med kone og barn. Årene fram til hans død i 1953, ironisk nok på samme dag som Stalin døde, var imidlertid preget av skuffelser og knuste håp, dratt som han var mellom øst og vest som så mange andre. Dokumentaren bygger på en dagbok, oppdaget i 1989, som Prokofiev skrev under sitt besøk i Sovjetunionen i 1927.

Prokofievs musikalske genialitet, paret med hans menneskelige svakheter, avsløres i denne fortellingen om hans retur til Russland og de tragiske følger denne reisen fikk. Regissøren, Oliver Becker, benytter seg av dramatiske rekonstruksjoner, filmet i svart-hvitt akkurat som det autentiske arkivmaterialet. I programmet møter vi blant andre Aram Khachaturians sønn, Karen, Tichon Chrenikov, som dominerte det sovjetiske kulturbyråkratiet i flere tiår og som fremdeles lever i Moskva og Prokofievs sønn, Sviatoslav.

Musikken framføres av blant andre Gennadi Rozhdestvensky, Valery Gergiev, Alexander Melnikov, Vadim Repin og - fra tidligere år - Van Cliburn, Yevgeny Svetlanov og David Oistrakh. Vi får også se Prokofiev selv, som gammel mann, fremføre valsen fra \"Askepott\".

NRK2 torsdag kl 22.45

Innkjøpt dokumentar
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Prokofiev med sin kone Lina.