Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. november 2004 kl 23.10 Lydverket

Magnet i et grisehus

Magnet alias Even Johansen holder på å lage nye plate. (Foto: NRK)
Magnet alias Even Johansen holder på å lage nye plate. (Foto: NRK)
Magnet lager musikk i et grisehus, Hellacopters og Gluecifer feirer 10 års bursdag, hip hop-stjerner forteller om fordelene ved å være i egne "crew", og du kan lære å synge som Thomas Dybdahl eller Anastacia.

Sist gang Lydverket besøkte Magnet, var det i et dueslag på landsbygda i Skottland. Nå har han flyttet studioet til et grisehus på Askøy utenfor Bergen, der han sitter og snekrer sammen et helt nytt album. I tillegg til nye omgivelser har han gjort en ny vending som vil få innflytelse på neste album.

Magnet har invitert en amerikansk fyr han ikke kjenner, til å produsere. Jason Falkner fra Los Angeles har turnert med Air, og gitt ut plater både med eget band og som soloartist. Nå sitter han grisehuset på Askøy, og prøver å få Magnets tredje studioalbum til å låte spennende.

Hellacopters + Gluecifer = sant
Det å ha de riktige vennene er ofte noe av det viktigste for å skape en suksesshistorie. Slik er det også i musikkbransjen, og denne uken har vi vært i Stockholm for å se nærmere på vennskapet mellom to av Nordens største rockeband; svenske Hellacopters og norske Gluecifer.

Det hele startet med et håndskrevet brev fra Gluecifer-gitarist Cpt. Poon til Nicke Royale i Hellacopters. Etter det har de to bandene både spilt inn plate og reist på turné sammen, og etter hvert har de også blitt kompiser. Derfor var Gluecifer invitert som headlinere da Hellacopters feiret sine første 10 år i rockebusinessen i Stockholm nylig.

Lydverket ble med på festen for å se hvordan vennskapet mellom de to bandene har hjulpet dem dit de er i dag. Og brevet fra Gluecifer satte Nicke i Hellacopters sånn pris på at han har tatt vare på det til den i dag….

Hip hop-crews
Det hender at rockere hjelper fram andre rockere fra samme miljø, men det er ingen som er mer opptatt av å hjelpe fram venner og bekjente enn artister i hip hop.

Uten Dr. Dre hadde det ikke vært noen Eminem. Uten Eminem sin iherdige jobbing for både kompisene i gjengen hans D12 og ikke minst 50 Cent, så hadde vi nok heller aldri hørt om disse millionselgende artistene. Uten 50 Cent hadde vi heller ikke blitt servert plater med Lloyd Banks og de andre vennene i crewet hans G Unit. Og slik fortsetter det.

Det har nesten blitt et slags ritual i amerikansk hip hop at rappere med suksess lar sine kamerater i gjengen eller crewet slippe til og prøve seg som artister de også.
Lydverket har sett nærmere på dette fenomenet, som i tillegg til vennskap også handler om penger. Vi har snakket med blant annet D-12, G-unit, Fabolous og Chingy.

Sangteknikk
Denne uken kan man også lære seg å synge som de store stjernene i Lydverket. Å synge bra handler først og fremst om teknikk, og Lydverket har tatt turen til en sangpedagog som avslører hemmeligheten bak stemmene til Christina Aguilera, Anastacia, Thomas Dybdahl og Eddie Vedder fra Pearl Jam.

Egenprodusert magasinsending fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10

Vises også i Nett-TV.


LENKER
  • Les mer