Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 12. september 2006 kl 20.05 Egypt

Templene under sandmassene

Veggmaleriene i graven til Seti I så ut som om de nettopp var avsluttet (Foto: BBC)
Veggmaleriene i graven til Seti I så ut som om de nettopp var avsluttet (Foto: BBC)
Etterspørselen etter egyptiske antikviteter vokste i Europa, og åpnet veien for lykkejegere på jakt etter penger langs Nilens bredder. Den eksentriske eventyreren Giovanni Belzoni var ikke en av dem. Han så på det som var skjult under sandmassene som skatter, og møtte mye motstand i arbeidet med å avdekke dem.

I 1816 blir Sarah, Belzonis kone og trofaste samarbeidspartner, syk i Kairo, men hun overtaler ham til å dra alene til Luxor og tempelet Abu Simbel. Belzoni har finansiell støtte fra den britiske konsulen Henry Salt. Men vel framme oppdager de at noen har vært der før dem, lykkejegeren Drovetti som har fått tilgang til hele området av egyptiske myndigheter.

"Men det fins alltid et sted vi kan grave", sier Belzoni. Det viser seg imidlertid at Drovetti har tatt for seg i rikt monn, og Belzoni bestemmer seg for å lure lykkejegeren. Han "gir opp og snur", men kommer tilbake uten at Drovetti vet det. Etter mye tungt arbeid, hvor Belzonis kjempekrefter kom til nytte, kommer de endelig langt nok under sanden, og finner innsiden av Abu Simbel, hvilestedet til gudekongen og krigeren Ramses II.

Her forandrer Belzonis liv seg. Han bestemmer seg for å bringe lærdom om Egypts historie ut til folket. Etter en gledelig gjenforening med Sarah drar ekteparet Belzoni ut i villmarken på jakt etter flere templer. Ekspedisjonen mottar trusler fra Drovetti, og opplever å bli beskutt. Det viser seg også at den britiske konsulen Henry Salt slett ikke hadde så rent mel i posen som først antatt.

Mye å takke kjempen for
Det er Belzonis fortjeneste at tempelet til Seti I, faren til Ramses II, ble funnet i "Kongenes dal". Interiøret så ut som det nettopp var blitt dekorert, og en utrolig vakker kiste av alabaster fikk ekspedisjonsmedlemmene til å gispe. Men uansett vanskeligheter underveis greide Belzoni å bringe både monumenter og reproduksjoner av veggmalerier til British Museum i London. Det er mye vi kan takke den "vennlige kjempen fra Padua" for.

Om serien
BBC har laget denne dramadokumentaren i seks episoder som tar for seg det gamle Egypt, og mennesker som er blitt fascinert og inspirert av både historiene og oppdagelsene. De to første programmene handler om den britiske arkeologen Howard Carter og jakten på Tuthankamuns grav.

I program tre og fire møter vi eventyreren og vanningeniøren Giovanni Belzoni, som etter hvert fant gravplassene til både Ramses II og Seti I, for øvrig den fineste og best bevarte graven som er funnet i "Kongenes dal".

I program fem og seks handler det om arbeidet med å tyde skrifttegnene som fantes overalt. Hvilke hemmeligheter skjulte det seg bak hieroglyfene?

Alle programmene har tilbakeblikk på Egypts historie. Konger, dronninger og vanlige folk blir gjort levende for oss.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dramadokumentar, produsert av BBC
Med Matthew Kelly som Giovanni Belzoni
Norsk kommentar: Frode Stang
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no