Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. november 2000 kl 23.30 Tre generasjoner

Tre generasjoner (t)

NRK2 fredag 3. november kl 23.30
Tre generasjoner

En dokumentar om dagens Romania

Steffen Gram i Danmarks Radio har snakket med tre generasjoner i Romania. Hans dokumentar tegner et bilde av et mishandlet land gjennom 70 år. Vi møter et eldre legeektepar som fikk livet ødelagt av kommunistene, en 42 år gammel kvinnelig ingeniør som trodde på revolusjonen for ti år siden og hennes 14 år gamle sønn, som drømmer om en jobb i Microsoft.

De to tidligere presidentene Iliescu og Constantinescu deler sine tanker om landets utvikling de siste ti årene, siden revolusjonen.

Romania var uten sammenligning det mest isolerte landet i den gamle Warszawa-pakten. Kommunistene tok makten i begynnelsen av 50-årene og undertrykkelsen var massiv. Titusener ble henrettet, og langt flere ble sendt til arbeidsleire.

Men Romania førte samtidig en meget selvstendig politikk innenfor Warszawa-pakten, særlig etter at Ceausescu kom til makten i 1965. Da Sovjet invaderte Tsjekkoslovakia i 1968, protesterte Romania. På feriestedene ved Svartehavet bar både tsjekkere og rumenere sorte armbind. Og i Vesten jublet man over Ceausescus tilsynelatende sololøp mot Moskva. Romania fikk spesiell handelsstatus med blant andre USA.

Men Vesten lukket øynene for den indre undertrykkelsen, som var uten sidestykke i den gamle Østblokken.

Tvangsarbeid
Det eldre ekteparet som vi møter i dokumentaren, forteller om et undertrykt liv. Begge kommer fra intellektuelle familier og begge ble sendt til tvangsarbeid. Familiemedlemmer ble arrestert og forsvant. Etter hvert som Ceausescus vannvidd økte, forsvant håpet om å vende tilbake til et normalt og menneskeverdig liv.

42 år gamle Daniela vokte opp i et samfunn der Ceausescu-regimets grusomheter var normalt. Hun forteller blant annet om en tilværelse preget av besteforeldrenes minner om et bedre liv, og om alt det man bevisst unngikk å interessere seg for. Hun snakker også om diktaturets fall, om sin egen begeistring og om foreldrenes resignasjon. Hennes 14 år gamle sønn, derimot, retter blikket framover og drømmer om å jobbe for Microsoft.

Dokumentaren forteller om en nasjon som er ung, men som har historiske røtter helt tilbake til romerne. Det handler også om kampen om makt, innflytelse og religion hos et folk som har vært undertrykt og uten nasjonalstat i mange århundrer.

NRK2 fredag kl 23.30

Nordisk dokumentar
Reporter: Steffen Gram
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no