Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. juni 2005 kl 22.30 Med Balkan i blodet

Stoltenberg returnerer til Balkan

Ti år etter at Dayton-avtalen innførte en skjør fred i eks-Jugoslavia, blir  NRKs påtroppende Øst-Europa korrespondent  Knut Magnus Berge med Thorvald Stoltenberg tilbake til Balkan. (Foto: NRK)
Ti år etter at Dayton-avtalen innførte en skjør fred i eks-Jugoslavia, blir NRKs påtroppende Øst-Europa korrespondent Knut Magnus Berge med Thorvald Stoltenberg tilbake til Balkan. (Foto: NRK)
I år er det 10 år siden Dayton-avtalen gjorde slutt på Europas blodigste konflikt siden 2. verdenskrig. NRKs påtroppende Øst-Europa-korrespondent Knut Magnus Berge inviterte Thorvald Stoltenberg tilbake til sterke møter med mennesker som lever i det Balkan som krigen skapte.

Helt siden han som ung diplomat kom til Beograd i 1961, har Thorvald Stoltenberg hatt et nært forhold til Balkan. På 1990-tallet var han FNs fredsmekler under krigen i Jugoslavia, en konflikt som splittet landet og etterlot regionen i uvisshet. Stoltenberg har mange kontakter og venner i de eks-jugoslaviske republikkene, og nå treffer han en del av dem igjen.

Reise gjennom tre land
Reisen begynner i Serbias slettelandskap, fortsetter gjennom fjellene i Bosnia-Herzegovina og videre til det vakre, men kontrastfylte Kroatia. Stoltenberg møter muslimske enker i Srebrenica, serbiske flyktninger i republikkene i det tidligere Jugoslavia og overlevende albanere etter serbiske angrep på en landsby i Kosovo.

Venner og statsledere
Underveis opplever Stoltenberg gjensyn med gamle venner. Blant dem er Smilja, tiggerjenta som ble barnepike og en nær venn av familien gjennom flere tiår. Hvilke tanker gjør hun seg om situasjonen? Er hun enig med de fem presidentene og statsministerne Stoltenberg treffer? De ser alle EU-medlemsskap som en mulig løsning.

Første program begynner i Serbia, et land som vakler mellom øst og vest - nasjonalisme og demokrati.

Reisedokumentar, co-produksjon mellom NRK og VideoMaker A/S (2005)
Programleder: Knut Magnus Berge
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 32/92 01 55 79,