Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. juli 1999 kl 21.10 Reds

Reds (t)


NRK2 søndag 18. juli kl 21.10
Reds

Kjærlighet i revolusjonens tid

Et sveiptog gjennom den russiske revolusjonen, en forsmak på hva den nye tidsepoken vil bringe - og en altoppslukende kjærlighetshistorie.
I begivenhetens sentrum står den radikale amerikanske journalisten John Reed, spilt av Warren Beatty. Beatty har også regissert \"Reds\", en innsats han ble tildelt Oscar-prisen for i 1981.
\"Reds\" er et halvdokumentarisk drama som omhandler perioden 1915 - 1920, en tid med store forandringer i verden. Den revolusjonære amerikanske journalisten John Reed engasjerte seg tidlig i kampen for sosial rettferdighet, og etter studiene ved Harvard-universitetet fulgte han med i de europeiske arbeidernes kamp. Etter den russiske revolusjonen skrev han boken \"Ti dager som rystet verden\", og han arbeidet hardt for å radikalisere det amerikanske sosialistpartiet.
Ved hans side stod Louise Bryant (Diane Keaton), en kunstnerisk og opprørsk kvinne som kjempet for anerkjennelse som forfatter og for sin selvstendighet som kvinne. Hennes forhold til John Reed var kjærlig, men stormfullt.
Filmskaperne har funnet fram til kjente og ukjente mennesker som selv var vitner til forholdet mellom John Reed og Louise Bryant. Deres kommentarer er klippet inn i filmen og gjør at handlingen for ekstra dybde og perspektiv.

Warren Beattys film
Warren Beatty har både produsert og regissert denne filmen. Han har dessuten vært med på å skrive filmmanuset og spiller selv hovedrollen. \"Reds\" ble Oscar-nominert i flere klasser, bl.a. for beste mannlige skuespiller (Warren Beatty) og beste kvinnelige skuespiller (Diane Keaton). Selv mottok Warren Beatty prisen for beste regi.

NRK2 søndag kl 21.10

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. John Reed og Louise Bryant spilles av Warren Beatty og Diane Keaton.

2. John Reed (Warren Beatty) og Louise Bryant (Diane Keaton) sammen med Eugene O\'Neill (t.v.) som spilles av Jack Nicholson.

3. Få filmskapere utenom Warren Beatty ville hatt mot og fremsynthet nok til å lage en film om den kjente amerikanske kommunisten John Reed.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: USA (1981)
Originaltittel: Reds
Regi: Warren Beatty
I rollene: Warren Beatty, Diane Keaton, Edward Herrmann og Jack Nicholson
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41