Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. januar 2002 kl 22.00 Bokbadet

Jonas Gardell, komiker og forfatter

Jonas Gardell og Anne Grosvold (Foto: Scanpix)
Jonas Gardell og Anne Grosvold (Foto: Scanpix)
Den svenske stand up-komikeren og forfatteren Jonas Gardell er aktuell med boken ”En ufo gjør entré”, og i kveld er han gjest i Bokbadet på Rockefeller i Oslo.

For ni år siden skrev Jonas Gardell den selvbiografiske romanen ”En komikers oppvekst”. Boken utkom på norsk først i fjor, fordi Gardell i mellomtiden hadde vunnet begeistring som komiker også hos et norsk publikum. I ”En komikers oppvekst” blir vi kjent med 12-åringen Juha. I årets bok fra Gardell, ”En ufo gjør entré”, er hovedpersonen blitt noe eldre.

Selvutleverende
På scenen er Jonas Gardell kjent for det selvutleverende og samtidig utfordrende bilde han gir av toleransens karrige kår rundt dem som er, eller føler seg annerledes enn gjennomsnittet. Gardell har blant annet eksponert sine blandede erfaringer som homofil i mange av sine opptredener.

Den første boken, om 12-åringen Juha, handler ikke om dette, men er en skildring av en ganske alminnelig svensk barndom og oppvekst. Men forfatteren Gardell er ikke mer alminnelig enn at han har et usedvanlig blikk for slike detaljer i forhold og følelser som kan avleire seg som nevroser i ethvert liv. Her er det lett å høre at det måtte bli en profesjonell klovn av han som husker barndommens ømmeste punkter.

I kveld er Jonas Gardell gjest hos Anne Grosvold, og snakker om romanen ”En ufo gjør entré”, hvor puberteten har slått til for alvor. Smugrøyking, Koskenkorva og seksuell debut står på Juhas timeplan.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Anne Grosvold
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1.Jonas Gardell og Anne Grosvold (Foto: Scanpix)
2.Den svenske komikeren Jonas Gardell har kommet med ny bok om gutten Juha (Foto: Scanpix)