Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. juli 2009 kl 20.10 Spelet om Iran

Ute i kulden

Akbar Hashemi Rafsanjani var Irans president fra 1989 til 1997. Han forteller om sine dragkamper med Ayatollah Khomeini. (Foto: Brook Lapping)
Akbar Hashemi Rafsanjani var Irans president fra 1989 til 1997. Han forteller om sine dragkamper med Ayatollah Khomeini. (Foto: Brook Lapping)
To av Irans tidligere presidenter forteller om dragkampen med den religiøse ledelsen i den islamske republikken. Uenigheten gjaldt særlig forholdet til Vesten. Mens de selv ønsket å få Iran ut av rollen som pariastat, sto presteskapet på den harde linjen.

Ekspresidentene Akbar Hashemi Rafsanjani (1989-1997) og Mohammad Khatami (1997-2005) intervjues i andre episode i "Spelet om Iran". BBC-serien tar for seg Irans historie etter revolusjonen i 1979.

Et beger med gift
Rafsanjani forteller hvordan han overtalte Irans reelle makthaver, Ayatollah Khomeini, til å få slutt på den åtte år lange krigen med Irak. Khomeini var landets øverste religiøse leder og hovedmannen bak den islamske republikk. Han hadde sverget på at han aldri ville gi seg før Saddam Hussein var beseiret. Men Rafsanjani tilbød seg å beordre våpenhvile på eget ansvar, tilsynelatende i strid med Ayatollahens ønske og med fare for å bli straffet for ulydighet.

Taktikken virket. Det ble slutt på krigen, samtidig som Ayatollah Khomeini kunne annonsere: "For meg er det å godta denne våpenhvilen som å drikke et beger med gift",

Bryterdiplomater
Mohammed Khatami forteller om hvordan han arbeidet for tilnærming til Vesten, samtidig som han måtte ta seg vel i akt for å ikke støte det religiøse lederskapet.

I denne balansegangen på stram line innførte han det såkalte folk-til-folk-diplomatiet. Hensikten var å skape kontakt uten å involvere aktører på høyere nivå. Det førte til at et bryterteam ble den første amerikanske delegasjonen som fikk besøke Iran etter revolusjonen.

Om serien
I år er det 30 år siden revolusjonen i Iran, da den USA-støttede sjahen ble avsatt og Ayatollah Khomeini tok makten. BBC-serien "Spelet om Iran" belyser landets historie de siste tre tiårene ved å la de sentrale aktørene komme til orde. Blant dem er tidligere president Jimmy Carter, to av Irans tidligere presidenter og eksdronning Farah.

Fortellerteknikken i "Spelet om Iran" gir seerne følelsen av å ha vært til stede når de store avgjørelsene ble tatt. Her forteller presidenter, utenriksministre, generaler og makthavernes nærmeste rådgivere med egne ord hvordan de opplevde det som skjedde.

Serien på i alt tre avsnitt er laget for BBC2 av produksjonsselskapet Brook Lapping, som betegnes som dokumentarfilmens Rolls-Royce.

Britisk dokumentar i tre deler
Originaltittel: Iran and the West
Produsent: Norma Percy
Produsert av Brian Lapping for BBC2
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: Iran and the West


LENKER
  • Iran and the West