Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. oktober 2007 kl 21.05 Nils og Ronny - sammen for barn

Nils og Ronny på Jamaica

Nils og Ronny, en sliten Mercedes og Sissel. (Foto: Nils og Ronny)
Nils og Ronny, en sliten Mercedes og Sissel. (Foto: Nils og Ronny)
Jamaica er kjent for sin reggaemusikk, sin rastakultur og sine hvite, langstrakte strender. Mindre kjent er Jamaicas mørkere sider, preget av vold, intoleranse og en økende fattigdom. Nils og Ronny gir oss et blikk bak turistbrosjyrenes Jamaica – og de møter Sissel Kyrkjebø.

I forbindelse med årets tv-aksjon, som går til UNICEF og arbeidet for barn berørt av hiv og aids, viser Nils og Ronny oss et bilde av ferieparadiset som nok kan få de fleste til å sette paraplydrinken i halsen.

Fortalt med Nils og Ronnys særegne blanding av humor og alvor, får vi del i historiene til jenter og gutter som på ett eller annet vis er påvirket av den gryende aidsepidemien i landet, men som av frykt for represalier ikke kan dele sin skjebne med noen, verken familie eller venner.

Kjeppjages
Jamaica lider under en lammende machokultur, noe som blant annet gir seg utslag i en voldsom stigmatisering av utsatte grupper som homoseksuelle og hivpositive. Som om det å være barn med en hivdiagnose ikke er påkjenning nok, betyr stigmatiseringen ofte at de kjeppjages fra nabolaget, bankes opp av skolekamerater og utstøtes fra familien.

UNICEF jobber på Jamaica for å bedre forholdene for disse barna direkte, i tillegg til å jobbe for større forståelse og åpenhet rundt hiv og aids. Mange av disse lokale tiltakene på øya er nær sagt selvfølgelig preget av sang, musikk og dans. Grupper av ungdom reiser rundt på skoler og større arrangementer og holder "aidsshow" med så mye musikk, dans og trøkk at en støl nordboer kan blir helt svimmel…

Kulturkollisjoner
Nils og Ronny tar oss med over fjellene fra den larmende hovedstaden Kingston til turistenes Montego Bay i en gammel og meget sliten Mercedes 450 SE, fra oppsøkende aidsvirksomhet på lokale fotballoppgjør på landsbygda til et hjerteskjærende møte med ei lita, foreldreløs jente på sengekanten i bestemors falleferdige plankehus ute i skogen.

Og midt opp i det hele dukker hele Norges sangfugl, Sissel Kyrkjebø opp. Kulturkollisjoner kan skje på mange nivåer, skal det vise seg…

Om TV-aksjonen Sammen for barn
TV-aksjonen 21. oktober er tildelt UNICEF Norge, og inntektene går til barn berørt av hiv/aids i ulike deler av verden. Aksjonen gjennomføres i samarbeid med Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité og Right To Play.

Norsk dokumentar (2007)
Produksjon: Nils & Ronny AS
Kontaktnr: 67 82 94 10/ 950 20 556
e-mail: ronny.tv@online.no
web: www.nilsogronny.no

Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • www.nilsogronny.no  
  • www.nrk.no/tvaksjonen  
  • www.sammenforbarn.no 
  • www.unicef.no