Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 24. september 2005 kl 22.20 Fakta på lørdag: Mr. Ikea - mannen som ville møblere verden

Mr Ikea – Ingvar Kamprad

Mr. Ikea – Ingvar Kamprad (Foto: SVT)
Mr. Ikea – Ingvar Kamprad (Foto: SVT)
Han startet Ikea med å selge fyllepenner i Sverige i 1943. Drøyt 60 år senere er Ikea god for flere milliarder, og Ingvar Kamprad er en av verdens rikeste personer.

I et års tid har Ikea-grunnleggeren latt journalisten og filmregissøren Malcolm Dixelius gjøre en rekke nærgående intervjuer med seg. Sammen med reportasjer og arkivfilm har resultatet blitt et fargerikt person- og foretaksportrett. Vi følger Ikeas kriser og suksesser gjennom seks tiår og får innsikt i Smålands største doldis, Ingvar Kamprad. Fortsatt styrer han en av Europas største privateide bedrifter.

Fra skjul til superkjede
Kamprad var bare 17 år gammel da han grunnla Ikea. Postordrefirmaet startet i et lite grønt skjul i Småland og omsatte fyllepenner.

Som offentlig person er Kamprad ytterst sparsom med sine framtredener. Han har sjelden gitt intervjuer, tar ikke offentlig stilling i kontroversielle spørsmål og skjermer nøye sitt privatliv mot innsyn. Malcolm Dixelius har som første journalist fått følge Ingvar Kamprad over lengre tid, og til ham røper Kamprad en del av hemmelighetene bak sin fantastiske suksess.

Polen
I den dramatiske historien om Ikea følger vi konflikten mellom Ikea og den svenske møbelindustrien på tidlig 60-tall. Det endte med at svensk møbelindustri boikottet Ikea, men Kamprad klarte via Polen å redde bedriften. I dag ser Kamprad framtidens marked i Russland.

Foruten om Ikeas kriser og framganger åpner Kamprad seg også om sitt privatliv: Om skilsmissen, alkoholmisbruket, anklagene for å ha vært aktiv nazist under krigen – og om sin kamp med kreft i prostata.

Religion og livsverk
Vi får til og med være med Kamprad inn i hans hemmelige utstillingslokale, der han en gang i året gjennomgår og kritiserer hele Ikeas møbelassortiment.

Vi får oppleve en karismatisk leder som ikke sjenerer seg for å kalle sitt livsverk for en slags religion.

Svensk dokumentar (2004)
Originaltittel: Mannen som ville möblera världen
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57