Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. mai 2005 kl 23.15 Utsyn: Den neste krigen

Israels neste krig?

Radikale sionister i Israel blir mer og mer voldelige – her begraver de en av sine egne. (Foto: SET Productions)
Radikale sionister i Israel blir mer og mer voldelige – her begraver de en av sine egne. (Foto: SET Productions)
Etter å ha laget flere dokumentarer fra ekstremist-miljøer i Pakistan, Afghanistan og Sør-Libanon fant den israelske regissøren Dan Setton at tiden var inne til å vende blikket mot den radikale sionist-bevegelsen i sitt eget land. Det ble en uhyggelig erfaring.

- Det er minst to måter den radikale sionist-bevegelsen kan stanse fredsprosessen på, uttalte Dan Setton til den amerikanske undervisningskanalen Public Broadcasting Service (PBS) i mars i år, like før førstegangsutsendselen av dokumentaren i amerikansk fjernsyn.

Omveltende virksomhet
- Israelsk sikkerhetstjeneste frykter at de radikale sionistene kan komme til å sprenge klippemoskéen på Tempelhøyden. Hver måned marsjerer de på Tempelhøyden og håper at de selv en gang skal kunne be der. Den andre måten de kan stoppe fredsprosessen på, er ved å myrde landets statsminister.

Det gjorde de i 1995 (Itzhak Rabin), og året før tok Baruch Goldstein seg inn i en moské i Hebron og meiet ned 29 muslimer. Gruppen han tilhører var fra før illegal i Israel, men ble fra da av erklært å være en terroristorganisasjon.

- Bevegelsens symboler og merker ble den gang forbudt ved lov. Men i dag er de synlige over alt, medlemmene av bevegelsen er meget aktive og de bærer disse symbolene åpenlyst og uten å bli straffet, observerer Dan Setton.

Voldsscenarier
Skulle Klippemoskéen eller al-Aqsa-moskéen like inntil bli sprengt, ville dette være det verst tenkelige scenario, et mareritt som kunne føre en hel region inn i en voldsom konflikt. Israelske sikkerhetsstyrker har allerede forhindret fire forsøk på å bombe og/eller sette fyr på al-Aqsa-moskéen.

Ekstremismens ansikt
I dokumentaren besøker Dan Setton israelske nybyggere på Vestbredden. Dem han snakker med, virker i det ytre å være alminnelige mennesker, men bak fasaden viser de seg å gjemme på ekstremismens heslige ansikt. Som f.eks. Gershon Salomon, medlem av Temple Mount Faithful, og en av mange grupper som virker for å legge Klippemoskéen i grus og bygge et nytt jødisk tempel på stedet.

I israelske fengsler
Dan Setton får også adgang til israelske fengsler. Etter den første og andre intifada, og etter
Hamas’ utstrakte bruk av selvmordsbombere, har den ekstreme fløyen blant sionistene vunnet stadig større sympati. Hver tredje israeler sympatiserer med dem, viser de siste meningsmålingene.

Bl.a. besøker Dan Setton de jødiske ekstremistene som forsøkte å sprenge en muslimsk pikeskole i Jerusalem i lufta. I fengslet erklærer en av dem seg enig i at det de forsøkte å gjøre, er jevngodt med jihad-krigernes terror.

Tysk dokumentar (2005)
Originaltittel: The Next War
Produsert av: SET Productions
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57