Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 30. juni 2003 kl 19.30 Cosmomind

Endelig hjemme igjen

Svenske Sanna jobber i Beijing i Kina. (Foto: DR)
Svenske Sanna jobber i Beijing i Kina. (Foto: DR)
Hvordan er det å komme hjem igjen etter mange nye erfaringer og opplevelser i utlandet? I kveld møter vi blant andre en svensk jente som er hjemme igjen etter et år i Brasil. Vi besøker også svenske Sanna som jobber i Kina.

Et problem mange støter på når de kommer hjem etter et lengre opphold i utlandet, er at det er vanskelig å dele erfaringer og opplevelser med familie og venner.

Lengter tilbake
- Jeg syntes det var vanskelig at Malin lengtet så mye tilbake til Brasil, forteller Malins mamma. 19 år gamle Malin fra Göteborg tilbrakte et år som utvekslingsstudent i Brasil, og stortrivdes hos sin søramerikanske familie. Nå er det et og et halvt år siden hun kom hjem igjen, og vi får vite hvordan hun ser på sitt år i utlandet etter å ha tilpasset seg til Sverige igjen.

Å se annerledes ut
Sanna er 27 år og kommer fra Sverige, men har nå bodd flere år i Beijing i Kina. Hun synes byen har forandret seg mye på de årene hun har bodd der, og iblant kan det være slitsomt med all oppmerksomheten det å være blond og høy medfører. Blant annet kan noe så enkelt som hår på armene få folk til å stirre. Etter hvert har hun blitt vant til å bli lagt merke til, og noen ganger hender det til og med at hun stirrer tilbake.

Vi skal også møte en annen svenske som befinner seg i Asia: Etter å ha vært kokk i Sverige dro Kari til Japan for å lære seg å lage ekte sushi.

Om "Cosmomind"
Har du lyst til å jobbe eller studere i utlandet? Gjennom åtte program møter vi ulike skandinaviske ungdommer som har drømt om det samme – og gjort noe med det.

Serien følges opp på en egen nettside, www.cosmomind.com/no, der du får vite mer om hvordan ungdommene opplever det å leve i et fremmed land. På nettsiden får du vite mer om yrkene eller studiene som presenteres i tv-programmene, og hvordan du kan realisere din egen drøm om å reise. Den norske delen av nettstedet driftes av Ungieuropa.no.

Videodagbøker
Tre ungdommer går igjen i hele serien: svenske Jessica, norske Jørgen og danske Tanja. De har laget videodagbøker fra hver sin kant av verden, der de forteller om sin hverdag. Jessica (21) studerer til veterinær i Budapest, Jørgen (24) leser journalistikk i Brisbane i Australia, mens Tanja (21) arbeider i Spania.

Nordisk samproduksjon
Prosjektleder: Egil Eikvil
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96LENKER
  • www.cosmomind.com/no