Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. mars 2013 kl 21.30 Brennpunkt: Terrordøgn i In Amenas

Dramatiske timer for Norge


Det verste terrorangrepet mot norske interesser i utlandet noen gang skjedde den 16.januar i år. 13 norske statoilansatte ble tatt som gisler. Fem av dem ble drept. Hva skjedde i de dramatiske døgnene inne på gassanlegget og i ørkenen, og hvordan jobbet Statoil og regjeringen med å redde gislene?

I en 90 minutter lang dokumentar følger Brennpunkt historiene til de sentrale aktørene i disse dramatiske dagene. Fra et førtitalls terrorister i det krigsherjede Mali satte kursen mot Algerie og In Amenas, til kistene kom hjem til Norge.

Opplevde marerittet
Thure Ingebrigtsen og rumeneren Liviu Floria barrikaderte seg på kontoret i halvannet døgn før de måtte rømme gjennom ørkenen. Bjarne Våge bestemte seg for at han ikke skulle bli kidnappet. Han sprang sikksakk mellom gassrørene mens terroristene ropte de ville skyte ham.

I Norge var kona Sissel på shoppingtur med søstrene da Statoil ringte og fortalte at mannen var savnet i et terrorangrep.

Norge i kriseberedskap
I Utenriksdepartementet ble det satt krisestab. I fjerde etasje satt utenriksminister Espen Barth Eide og snakket med sin algeriske kollega, og avlyste alle sine planlagte møter. I etasjen under satt utviklingsminister Heikki Holmås og ventet forgjeves på gode nyheter om stefaren, som var en av dem som var tatt til fange. På Forus i Stavanger gjennomlevde Statoil den verst tenkelige situasjon for enhver arbeidsgiver.

Filmen er regissert av Cecilie Ellingsen og Snorre Tønset.

Om Brennpunkt
Brennpunkt er et samfunnskritisk dokumentarprogram som har vunnet flere norske og internasjonale priser.

Egenproduksjon 2013.
NRK Dokumentar og samfunn.
Redaktør NRK: Odd Isungset.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900.